Partij Souburg Ritthem in de raad
De gemeente Vlissingen bestaat uit de stad Vlissingen, het dorp Oost en West Souburg, het dorp Ritthem en het buurtschap Groot Abeele. Elk al of niet met een centrum, wijken, buurten of straten. De gemeente dient naar redelijkheid en een vorm van evenredigheid, de gelden en aandacht te verdelen over deze onderdelen van de gemeente.
Een flink aantal actieve Souburgers vond dat de gelden en vooral ook de aandacht niet juist verdeeld werden en dat het tijd werd dat dorpen en buurtschap beter vertegenwoordigd werden in de gemeenteraad. Vandaar dat zij meewerkten aan de oprichting van een eigen partij. Zij stonden niet alleen in hun mening. Ongeveer 15% van de West Souburgers, 33% van de Ritthemers en 43% van de Oost Souburgers inclusief Groot Abeele stemden voor de dorpspartij.
Vier zetels kwamen er uit de bus. Een geweldig goede en verrassende verkiezingsuitslag, want op twee zetels had de Partij Souburg Ritthem eerlijk gezegd wel gerekend en op drie zetels werd gehoopt.
Aandacht voor de dorpen
In de enquête van de Souburgsche Courant van februari 2002, dus nog voor de verkiezingen, gaven de meeste partijen al aan dat zij vonden dat Souburg en Ritthem dorpen waren en geen wijken van Vlissingen, en dat het gemeentelijk beleid daar op afgestemd moest worden. Ook waren de meeste partijen het er mee eens dat er best wat meer in Souburg en Ritthem geïnvesteerd mocht worden.
Tijdens de onderhandelingen over de collegevorming en het raadsprogramma werd er door de andere politieke partijen, verwijzend naar de verkiezingsuitslag, herhaaldelijk bevestigd dat de dorpen aandacht verdienden. In het raadsprogramma is dan ook specifiek opgenomen dat de gemeente uit meer bestaat dan alleen maar de stad Vlissingen.
Ook is een aantal specifieke Souburgse zaken in het raadsprogramma opgenomen waarvan verwacht wordt dat het college deze in de komende vier jaar uitvoert. Denk aan de realisering van de herinrichting van de Kanaalstraat en het Oranjeplein en de verdere inrichting van de Karolingische Burg.
Ook worden een aantal punten uit ons verkiezingsprogramma nu al uitgevoerd zonder dat dit in een commissie of de gemeenteraad besproken hoeft te worden. Ambtenaren zijn zo inventief dat zij een aantal zaken zelf al opgepakt hebben. Ook het dorpsoverleg door de gemeente met het Dorpsplatform en het Dorpscomité loopt goed of begint goed te lopen.
Wethouder
De Provinciale Zeeuwse Courant heeft er vol van gestaan. Wie levert de wethouders? Voor ons was het al onmiddellijk na de verkiezingen duidelijk. De collegepartijen hadden geen zware verliezen geleden in de gemeente als geheel. Het CDA had zelfs een zetel extra. De collegepartijen waren niet afgerekend, vond men zelf.
Bovendien begrepen we dat het college de voorgaande jaren redelijk goed met elkaar samengewerkt had en dat de coalitiepartijen met elkaar verder wilden.
Hoewel we wisten dat de claim niet gehonoreerd zou worden hebben we, als Partij Souburg Ritthem, om strategische reden een wethouderszetel geclaimd.
De partijen waren het er immers allemaal over eens dat de dorpelingen met de verkiezingsuitslag een signaal afgeven hadden en dat de dorpelingen aandacht verdienden. Niet alle wensen van de Souburgers en Ritthemers kunnen afgewezen worden. Een wethouderszetel wellicht wel, maar dan dient men wel op andere punten meer toegefelijk te zijn.
PSR in de Raad
We hebben inmiddels in de commissies en de raad al aandacht voor Souburg gevraagd. Denk aan de sporthal en de bankjes langs het kanaal. Ook kleinere zaken hebben onze aandacht, zoals het plaatsen van bloembakken. Nemidso en het Dorpsplatform vroegen eerder al de ingangen van onze gemeente te verfraaien met bloembakken. Als voorbeeld diende Middelburg. Tot onze verbazing werden er dit jaar wel in de stad Vlissingen bloembakken geplaatst, maar niet in Souburg. Als antwoord werd gegeven dat er ook in Souburg bloembakken zouden komen. Tot op heden hebben we er maar een kunnen ontdekken. Worden we dan toch weer een beetje vergeten?