Kraamafdeling Goes vol
Walcherse vrouwen die vrijdagavond in het ziekenhuis in Goes willen bevallen, moeten mogelijk uitwijken naar Terneuzen. De verloskundigen werden vrijdagmiddag benaderd door het ziekenhuis Goes met de mededeling dat de afdeling Verloskunde vol is. De opnamestop duurt vermoedelijk tot middernacht. Per individu wordt bekeken of opname in Goes mogelijk is.
Bron: TV Maximaal
Vragen aan het college in de commissie van o.m. Welzijn op 30 juni 2009.
Onderwerp: Afd. Verloskunde ziekenhuis
Afgelopen vrijdag, 26 juni 2009, was volgens een persmededeling op Maximaal TV aan de Walcherse verloskundigen meegedeeld, dat Walcherse kraamvrouwen die vrijdagavond in het Oosterscheldeziekenhuis in Goes zouden moeten bevallen, daar mogelijk niet terecht zouden kunnen omdat de afdeling “vol” was en dat zij om die reden doorverwezen zouden worden naar het Ziekenhuis in Terneuzen.
Bij de opheffing van de afdeling Gynaecologie in Vlissingen gaven in januari j.l. de ziekenhuisdirecties bij monde van dhr. Simons aan, dat samenvoeging van de afdelingen in Goes en Vlissingen noodzakelijk waren vanwege het feit, dat er onvoldoende gynaecologen beschikbaar waren. Per vestiging dienden dit er 4 te zijn. Op dat moment waren er maar 3 per vestiging beschikbaar. Uitsluitend het aantal specialisten werd als besliscriterium aangegeven. Dhr. Simons gaf aan, dat men bij handhaving van 2 afdelingen, in Goes èn in Vlissingen, men niet meer de goede zorg zou kunnen bieden. Over het aantal beschikbare bedden werd geen mededelingen gedaan.Nu blijkt het te kunnen voorkomen, dat men na samenvoeging tòch die goede zorg niet kan bieden. Onze vragen aan het college:
1. Is deze verwijzingsmogelijkheid als onderdeel van de organisatorische wijzigingen aan u meegedeeld?
2. Blijft men met deze verwijzingen nog steeds binnen de wettelijk gestelde kaders m.b.t. aanrijdtijden en bereikbaarheid?
3. Bent u met ons van mening, dat de ziekenhuizen met het samenvoegen van de afdelingen vanwege specialistencapaciteit de accommodatie in het Goese ziekenhuis hadden moeten aanpassen op het patiëntenaanbod uit de gezamenlijke bedieningsregio’s, dus inclusief Walcheren?
Hoe heeft men u gegarandeerd, aan de te stellen eisen op dit punt te voldoen?
4. Hebt u de mogelijkheid, bij in gebreke blijven van de ziekenhuizen, dwingende maatregelen op te (laten) leggen?
Lambert Prevoo,
Partij Souburg Ritthem
=======================================
Antwoorden door wethouder Prins
Het verhaal van de doorverwijzing naar Terneuzen was niet bekend bij de wethouder.
Er zijn geen kaders zoals het geval is bij de ambulancevoorziening. Ten aanzien van de bereikbaarheid zijn er richtlijnen van de ziekenhuizen. De overheid ziet hierop toe.
Doorsturen van patiënten kan alleen als dit medisch verantwoord is. Dit moet als een paal boven water staan.
De vraag over aanpassing in het ziekenhuis in Goes is terecht.
Van de in vraag 4 genoemde garantie is de wethouder niets bekend.
Het college heeft niet de mogelijkheid dwingende maatregelen te treffen. Als het gaat om de inhoudelijke gezondheidszorg, moeten klachten ingediend worden bij de inspectie. Als blijkt dat zaken niet goed lopen, kan de gemeente dit ook voorleggen aan de inspectie.
Er wordt regelmatig overleg gevoerd. Het college streeft er nog steeds naar dat op Walcheren alle hulp verleend kan worden die noodzakelijk is. Hiervoor is een motie aangenomen in de Tweede Kamer. Hij benadrukt dat de drie betrokken Walcherse gemeenten van mening zijn dat deze motie dient te worden uitgevoerd. Als er geen financiële middelen zijn, dan dient de Tweede Kamer hiervoor aangesproken te worden vanwege de eerder genoemde motie.