Handhaving
Het afgelopen jaar wordt er veel geschreven en gesproken over handhaving. Ook tijdens de commissie en raadsvergaderingen van de gemeenteraad.
Een collega-raadslid schreef laatst in deze rubriek dat velen hem vertelden dat men het beu is dat criminaliteit niet doelmatig wordt aangepakt; dat hufterig gedrag, zoals het scheuren met auto’s en scooters te weinig wordt bestreden, dat er vernield, bewerkt, vervuild en gepest wordt.
Heel herkenbaar. Politie, justitie en natuurlijk onze eigen burgemeester doen er alles aan om de overlast te stoppen. Daar waar het flink uit de hand loopt wordt er ingegrepen en er wordt resultaat geboekt. De gemeente Vlissingen heeft vier extra agenten gekregen en er worden werklozen opgeleid tot buitengewoon opsporingambtenaar.
Maar dan nog is de totale bezetting in de gemeente amper iets meer dan de helft van het aantal dat we in 1990 hadden. Veel te weinig naar mijn mening.
(Ik vind het dan ook zorgelijk dat door bezuinigingsmaatregelen van P.v.d.A. minister Guusje ter Horst vierduizend politiebanen op de tocht staan.)
Je ziet nu dat resultaten die in het verleden geboekt zijn maar van korte duur zijn.
Een klein maar duidelijk voorbeeld: In het afgelopen voorjaar werd er een paar keer opgetreden tegen bromfietsen in het Koopmansvoetpad, met als resultaat dat het aantal brommers op dit fietspad flink verminderde. We zijn nu een aantal maanden verder en het pad lijkt af en toe wel weer een bromfietspad.
Om in te grijpen voordat het uit de hand loopt heb je meer mensen nodig. Handhavers (politie) die corrigerend kunnen optreden. Vooral ook handhavers die op de hoogte zijn wat er zich in buurten en wijken afspeelt, zodat zij in kunnen grijpen voordat het erger wordt.
Preventief corrigeren dus.
Daarom pleit Partij Souburg Ritthem voor herinvoering van de dorps- of wijkagent, die we 20 jaar geleden nog hadden.