Geen woorden maar daden, krimp en vergrijzing in een dorp.
Krimp en vergrijzing, iedereen krijgt er mee te maken. Ook een dorp als Ritthem ontkomt er niet aan. De studies “Onverkende Paden” en “Op Pad!”, beide te vinden op de website van de provincie Zeeland (www.zeeland.nl), geven de geïnteresseerde lezer een paar interessante doorkijkjes naar de toekomst.
Sociale samenhang is essentieel voor de leefbaarheid van een dorp of een wijk is het nieuwe uitgangspunt. De provincie wil dit samen met o.a. dorpsraden, corporaties en gemeenten bereiken door 1) de woonkwaliteit te verbeteren 2) de ontmoetingsfunctie behouden of creëren en 3) de voorzieningen bereikbaar houden. Het is essentieel dat alle betrokken partijen tot een samenhangend integraal verhaal komen te aanzien van de leefbaarheid.
Het klinkt allemaal mooi, maar de praktijk is weerbarstiger. Wie neemt het initiatief?
Het dorpscomité Ritthem, sinds kort “de dorpsraad”, heeft laten zien dat zij visie hebben. Zij hebben een breed gedragen Dorpsplan gepresenteerd aan het college. Een plan wat met veel enthousiasme is ontvangen en wat zelfs een plaatsje heeft gekregen in het coalitieakkoord. Zij hebben het initiatief genomen, maar krijgen nog niet alle partijen tegelijk aan tafel. Ieder voor zich geeft niet de juiste oplossing. Samen (integraal) is het credo uit de toekomstvisie.
De school, het dorpshuis, starterswoningen en woningen voor ouderen. Zo maar een paar onderwerpen die constant voer voor discussie zijn. Dat er pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden snappen we allemaal, maar laten we de keuzes dan wel maken vanuit een visie en niet vanuit budget denken, voorkomend uit targets die gehaald moeten worden i.v.m. de komende bezuinigingen.
Nu maar hopen dat het Dorpsplan niet onder in de welbekende lade belandt maar dat dit college de bal oppakt en de dorpsraad Ritthem helpt om alle partners tegelijk aan tafel te krijgen zodat de mooie woorden omgezet worden in daden.
Alex Achterhuis