ONTPOLDEREN NEE
Gaat de Hedwigepolder nu wel of niet (geheel of voor 1/3) onder water? en wat betekent dat voor Welzinge? Het Welzingegebied is nooit onderdeel geweest van het stroomgebied van de Westerschelde en behoort sinds de 12e eeuw tot het oud-land van Walcheren. Dit betekent dat het veen ingeklonken is en beduidend lager ligt dan de direct naastliggende hoog opgeslibde Schorerpolder (1860). Je kunt Welzinge dus niet ontpolderen, want je kunt volgens mij alleen polders ontpolderen. Je kunt wel het Welzingegebied, wat ongeveer 2½ meter lager ligt dan de Schorerpolder, via de Schorerpolder vol laten stromen. Van een optimaal laagdynamisch getijdengebied kan door het hoogteverschil echter geen sprake zijn. Wordt het soms een Welzingenmeer? Voor de PSR is het duidelijk: wij zijn tegen het alternatieve plan van demissionair staatssecretaris Bleker. Dat geeft niet het gewenste resultaat en gaat vermoedelijk heel veel geld kosten. Wij zullen in de komende gemeenteraad dan ook een motie van deze strekking gaan indienen om het collegestandpunt in deze te onderschrijven.
ONTPOLDEREN JA 1x
Zijn we dan als PSR tegen de plannen om van Welzinge een natuurgebied te maken? Nee, het nu al 10 jaar oude plan om van Welzinge een zoetwater poelgebied te maken wordt door ons onderschreven. En we zijn dan, net als de Dorpsraad Ritthem, er voorstander van om uitkijkpunten te maken op aan te leggen vliedbergen en er voor te zorgen dat het gebied beperkt toegankelijk blijft voor voetgangers, fietsers en ruiters.
ONTPOLDEREN JA 2x
Terwijl heel zeeland op zijn achterste benen staat als we het hebben over het ontpolderen, waarmee we bedoelen dat we goed landbouwgebied teruggeven aan de zee, heeft niemand er schijnbaar moeite mee om goed landbouwgebied in te leveren voor de komst van een marinierskazerne. Op de keeper beschouwd zit er vanuit de landbouwers gezien niet zo heel veel verschil in, verzilting daargelaten. Laten we hopen dat de komst van de marinierskazerne doorgaat, maar als PSR blijven we waken voor de leefbaarheid van Ritthem. Om Ritthem leefbaar te houden is afgesproken om de Visodeweg niet over te steken. Dat lijkt nu al weer achterhaald te zijn. Als PSR zullen we kijken of we kunnen voorkomen dat de hekken van het militair gebied de Visodeweg passeren. De sportvelden kunnen volgens ons buiten de omheinde zone aangelegd worden, en patrouillerende mariniers over het Ritthemsestrand lossen de overlast van duinkonijnen wellicht op.
Alex Achterhuis