Begroting 2013.
In november 2011 stelde de gemeenteraad de Programmabegroting 2012 – 2015 vast. Deze bevat diverse beleidsvoornemens en een pakket van meerjarige bezuinigingsmaatregelen.
In de maanden na november 2011 zijn er externe en interne ontwikkelingen geweest die de gemeente noodzaakte om met ingrijpende aanvullende bezuinigingen te komen. Uitgangspunt hierbij was dat het bestuur van de gemeente Vlissingen wil groeien naar een financieel duurzaam evenwicht. Een evenwicht waarin de beschikbare reserves in overeenstemming komen met de financiële risico’s, de schuldpositie van de gemeente op termijn afneemt en een sluitende begroting met een financiële buffer wordt gepresenteerd.
Dit heeft geresulteerd in de Ombuigingsnota 2013 waarin aanvullende bezuinigingen zijn vastgesteld van structureel € 3 miljoen. Daarbij realiseert het college zich terdege dat de uitvoering van het totale pakket aan bezuinigingen en ombuigingen de nodige aandacht en inspanning zal vragen van raad en college en een nog strakkere begrotingsdiscipline.
De Ombuigingsnota 2013 is vastgesteld door de raad op 27 september 2012. De Ombuigingsnota 2013, welke onder andere als uitgangspunt heeft de Kadernotitie 2013 en de 1ste herziening grondexploitatie 2012, is integraal verwerkt in de Programmabegroting 2013-2016. Deze is vastgesteld in de raadsvergadering op 8 november 2012.
Lou Waterman
Plaatsnaambord West Souburg
Op maandag 8 oktober jl. was het dan eindelijk zover. Het plaatsnaambord West Souburg aan de Parklaan in West Souburg werd onthuld door wethouder van Dooren.
De onthulling vond plaats in het bijzijn van diverse raadsleden, onze eigen wethouder Lambert Prevoo en het bestuur van de stichting Aldegonde, een teken dat er tegenwoordig meer waarde gehecht wordt aan de historie van onze dorpen dan een aantal jaren geleden. En dat er tegenwoordig meer waarde gehecht wordt aan onze roots bleek ook tijdens de raadsvergadering waar het raadsvoorstel om de gift te aanvaarden unaniem door de Raad werd gesteund. Nu zult u zeggen, giften aanvaarden is niet zo’n kunst, maar het betekent wel dat je niet alleen de lusten maar ook de lasten aanvaard, en daar had de wethouder, gezien de economische tegenwind toch wel wat vraagtekens bij.
Na een jaren lange lobby en uiteindelijk een gift van de stichting Aldegonde staan er dan eindelijk weer plaatsnaamborden bij de ingangen van West Souburg. Voor de PSR een wens die al jaren in ons partijprogramma staat en die nu eindelijk is ingewilligd.
Alex Achterhuis
Nieuwe marinierskazerne op de locatie Buitenhaven bij Vlissingen
De werkgroep Marinierskazerne Zeeland heeft in haar rapport een aantal positieve aspecten genoemd met betrekking tot de locatie Buitenhaven, te weten:
– synergie met de bestaande Marinekazerne Vlissingen en munitiecomplex Ritthem is een meerwaarde;
– goede bereikbaarheid per auto en per openbaar vervoer;
– ligging aan de haven, met mogelijkheid voor “roll-on/roll-off”;
– mogelijke synergie met mbo- en hbo-instellingen en met het (brandweer) Trainingscentrum Vlissingen in de onmiddellijke omgeving;
– ligging direct tegen het stedelijk gebied Vlissingen.
Deskundigen hebben ter plaatse vastgesteld dat op deze locatie qua ruimtelijke ordening en milieu geen noemenswaardige belemmeringen zijn voor de ontwikkeling van een kazerne. Het beoogde terrein is voor het overgrote deel in overheidseigendom. Het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland heeft formeel toegezegd dat de noodzakelijke gronden om niet beschikbaar worden gesteld aan het ministerie van Defensie. De gronden worden bouwrijp beschikbaar gesteld.
Het terrein is met 70 ha ruim bemeten voor het Mariniers Trainingscommando en de mariniersbataljons, inclusief de opslag en stalling van Maartensdijk. Dat is van belang om voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te behouden. Het kan in de toekomst gewenst zijn nog andere eenheden op deze kazerne onder te brengen. Een terrein van deze omvang biedt daarvoor voldoende mogelijkheden.
Geerard Eckhardt
Veiligheid.
Deze maand staat in het teken van de programmabegroting 2013-2016. Een van de onderdelen is de veiligheid.
In Vlissingen, Oost- en West-Souburg en Ritthem moet het veilig zijn, niet alleen volgens de statistieken maar zeker ook in de beleving van de inwoners. Natuurlijk is veiligheid een ruim begrip en er dient zeker een onderscheid gemaakt te worden tussen fysieke veiligheid (brandweerzorg, rampenbestrijding, verkeersveiligheid) en sociale veiligheid (overlast- en criminaliteitsbestrijding, leefbaarheid) Dit laatste heeft de afgelopen weken nogal de nodige aandacht in de pers gehad. Onder de inwoners van Vlissingen heerst de opvatting dat de problemen niet adequaat genoeg door diverse instanties aangepakt wordt.
Door een structurele aanpak met het project Doorstart probeert de gemeente de overlast van jeugd/jong volwassenen de komende jaren te verminderen. De PSR zal dit uiteraard van harte ondersteunen om tot positieve resultaten te komen.
Verder moeten we constateren dat het onderhoud van de Karolingische Burg in Oost Souburg behoorlijk te wensen overlaat. Aan de binnenkant van de Burg wordt regelmatig onderhoud gepleegd maar de buitenring is compleet verwaarloosd. Dit tot groot ongenoegen van de omwonenden. Vanaf de maand mei wordt er al door diverse omwonenden contact opgenomen met de gemeente, echter zonder resultaat. Ook de PSR heeft, buiten het contact en afspraken met de wethouder, nog niets tastbaars kunnen bereiken. De komende jaren zal het budget voor onderhoud er zeker niet hoger op worden hetgeen inhoud dat het mooie “sieraad” in het centrum van Oost Souburg er steeds slecht onderhouden bij zal blijven liggen.
De PSR blijft uiteraard in gesprek met de gemeente om dit te voorkomen.
Ger Blom
Leefbaarheid
De leefbaarheid in een stad, dorp of gemeenschap hangt van veel zaken af. Als voorbeeld wil ik het parkeerbeleid in Oost-Souburg naar voren halen. Tot nu toe hebben we hier vrij parkeren. Dit is een gemeengoed waarvoor de Partij Souburg Ritthem zich ook wil blijven inzetten. Voor ondernemend Souburg is dit van groot belang.
Over het parkeren in zijn algemeenheid hebben velen wel een mening. Zo is dan ook met de herinrichting van de Kanaalstraat-Paspoortstraat en later het Oranjeplein de mogelijkheid geweest om als ondernemer en individu zitting te nemen in een klankbordgroep. Hierdoor kon er worden meegepraat over alle facetten van de herinrichting. Zoals in de meeste gevallen kan niet alles wat ingebracht is ook uitgevoerd worden. Maar in de meeste gevallen is er een compromis uitkomen waarin de meerderheid zich kon vinden.
Achteraf kan in de praktijk ook blijken dat vooraf bedachte zaken niet naar behoren werken. Zaak is dan te bekijken of er mogelijk nog andere oplossingen het ontstane probleem weg kunnen nemen. Als voorbeeld noem ik te kort aan parkeerplaatsen voor invaliden op het Oranjeplein nabij de kerk. Het blijkt dat tijdens begrafenissen er te weinig mogelijkheid is om door invalide personen dichtbij de kerk te parkeren. Om voor dit probleem een oplossing te zoeken zullen wij dit als partij aan de orde stellen bij de gemeente.
Anneke Zwigtman
Deelnota’s Cultuur
Op 4 oktober is door de gemeente een toelichting gegeven op de “Deelnota’s Cultuur”.
De deelnota’s zijn een concrete uitwerking van het cultuurbeleid, verwoord in de cultuurnota 2010 – 2014, in uitvoeringsprogramma’s.
De deelnota’s zijn onderverdeeld in drie inhoudelijke thema’s:
– Podiumkunsten.
– Musea en erfgoed.
– Cultuureducatie en amateurkunst.
Rode draad door de thema’s:
– Wat willen we bereiken?
– Wat gaan we daarvoor doen?
– Wat mag het kosten?
Planning voor de verdere behandeling en besluitvorming:
– Het concept ligt ter inzage tot 29 oktober.
– Behandeling tijdens de vergadering van de commissie maatschappelijke zaken op 27 november.
– Agenderen ter bespreking en vaststelling voor de raadsvergadering van 20 december.
De PSR zal er scherp op toezien dat in de nota’s ook de nodige aandacht wordt besteed aan culturele zaken binnen Souburg en Ritthem.
Frans Verdaasdonk
Lokale politiek
Sinds een paar maanden weet ik weer waarom ik de lokale politiek zo leuk vind: het gaat over de zaken die je raken in je woonomgeving. Als steunfractielid van de Partij Souburg-Ritthem werd ik bijvoorbeeld geconfronteerd met de ombuigingsnota: 3 miljoen extra bezuinigen om de begroting én de reservepositie van de gemeente weer op orde te krijgen.
Gelukkig wordt niet op alles de rem gezet, zo moet in 2013 dan toch met het asfalteren van de Stemerdinglaan worden begonnen, is er aandacht voor het op peil brengen van de groenvoorziening en het onderhoud ervan en staat de sociale – en fysieke veiligheid nadrukkelijk op de agenda.
Het is een aaneenschakeling van zaken die voor ons als inwoner van belang zijn, van het vervangen van de kunstgrasvelden, de locatie voor nieuwe schoolgebouwen tot het op een veilige manier over kunnen steken van het Oranjeplein. Al met al een boeiende wereld.
Albert Vader
Vanaf 2013 houden we weer openbare fractievergaderingen te beginnen op maandag 11 februari 2013.
Bron: Fractie Partij Souburg Ritthem