Extra Raadsvergadering over het declaratiegedrag van Burgemeester en wethouder(s)
Maandag 5 augustus kende het inmiddels als ‘bonnetjesaffaire’ bekend staand fenomeen een voorlopig hoogtepunt. Burgemeester Roep had een besloten raadsvergadering uitgeschreven om het declaratiegedrag van Burgemeester en wethouder(s) te bespreken. De uitkomst is u inmiddels bekend: de burgemeester werd niet weggestuurd en er komt een vervolgonderzoek naar het declaratiegedrag door een commissie van vijf raadsleden.
Een meerderheid van de Raad was er voorstander van om van deze, op verzoek van de burgemeester, besloten vergadering een openbare vergadering van te maken. De PSR heeft transparantie hoog in het vaandel staan, maar koos toch voor beslotenheid. Wij zullen uitleggen waarom, wij vinden het namelijk niet kies om in het openbaar te spreken over personen en zeker niet over hen aangaande personeelszaken. Dit is een in de Raad overigens gebruikelijk standpunt. Bovendien, in dit geval zeker niet onbelangrijk, geeft de quickscan van Deloitte nog onvoldoende houvast om een (eind)oordeel te vellen, hiervoor zou een vervolgonderzoek noodzakelijk zijn. Deze rapportage is bovendien niet openbaar, wat tot gevolg heeft dat je dan in het openbaar gaat vergaderen over dit stuk.
We zijn voorstander van een vervolgonderzoek door de Raad. Een commissie van vijf raadsleden, waaronder onze fractievoorzitter Lou Waterman, zal een onderzoek uitvoeren op de bonnen en onkostenvergoedingen. In de pers is over deze manier van werken nogal wat ophef ontstaan. Ook hier willen we op reageren, immers kiezen voor een raadscommissie (samengesteld uit coalitie- en oppositieraadsleden) doen we niet zomaar. Allereerst is er de controlerende taak van de Raad, die past de Raad nu nadrukkelijk toe. Daarnaast is het zo dat we niet willen dat de kosten voor een onderzoek door externen blijven oplopen. Het inhuren van een onderzoeksbureau voor een (vervolg)onderzoek kost schrikbarend veel geld, meer dan de bedragen waarover nu al overeenstemming is dat ze worden terugbetaald. Een gemeente als de onze is gebaat bij vooruitkijken en bestuurbaar blijven en zeker niet bij extra geld uitgeven wanneer dat ook anders kan. Immers er zijn meer dan genoeg zaken die onze aandacht dringend behoeven, niet alleen in de stad, maar zeker ook in de kernen.
Uitgangspunt voor de PSR is en blijft natuurlijk wel dat onterecht vergoedingen worden terugbetaald. Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Als u vragen heeft naar aanleiding van dit stukje, dan kunt u natuurlijk terecht bij onze raadsleden. Mailen via deze site is natuurlijk ook mogelijk.
Bron: PSR