Afstervende algen zijn waarschijnlijk de oorzaak van de dode vissen in de Lekvijver in Oost-Souburg. Dat hebben de gemeente Vlissingen en het Waterschap geconcludeerd.
De afgelopen week zijn er naar schatting honderd dode karpers uit de vijver gehaald. Die zijn doodgegaan aan zuurstofgebrek. Dat er weinig zuurstof in het water zit, komt door de grote hoeveelheid algen in het water. Die verbruiken het zuurstof, zodat er te weinig overblijft voor de vissen.
Gemeente en waterschap ondernemen geen actie: als de algen doodgaan, is het probleem voorbij, redeneert men. De extreme algengroei is veroorzaakt door het warme weer.
Een omwonende heeft een pomp geplaatst om wat aan het zuurstoftekort te doen.
Mensen wordt geadviseerd om contact met het water te vermijden, honden zouden beter niet in de vijver kunnen zwemmen. Het vangen of redden van vissen wordt ontraden.
Bron: website PZC
Archief voor september 2014
Vervuilde grond
De PSR heeft in de burgemeester Stemerdinglaan borden zien staan met de tekst “Niet betreden vervuilde grond melden bij uitvoerder”. Naar aanleiding hiervan heeft de PSR onderstaande vragen gesteld aan het college. De antwoorden hebben we bijgevoegd. Er is gelukkig niets om u zorgen over te maken.
1. Wat is de exacte betekenis van de bordjes?
Het zijn bordjes van de aannemer, geplaatst in opdracht van Delta NV. Delta NV. is opdrachtgever en verantwoordelijk voor de werkzaamheden in het kader van het verleggen van de kabels en leidingen in de Burgemeester Stemerdinglaan. Zij hebben als beleid om bij lichte verontreiniging van de bodem in toegankelijk openbaar gebied deze bordjes te plaatsen. Er is gedurende de dag een DLP-er (Deskundige Leidinggevende Projectleider) die dagelijks toezicht houdt op een juiste naleving van de regels.
2. Met wat is de grond verontreinigd?
De grond is op enkele plaatsen, dus niet over het gehele traject, licht verontreinigd met enkele zware metalen (lood, kwik, zink en koper), PAK’s en PCB’s. De waardes liggen net boven de Achtergrondwaarde (de waarde die van nature in de grond zit). Uit bodemonderzoek is gebleken dat er geen dusdanig verhoogde waardes zijn aangetroffen dat er gezondheidsrisico’s voor de bevolking zijn.
3. Worden omwonenden geïnformeerd?
Nee, door de gemeente zal geen aparte communicatie plaatsvinden over dit onderwerp. Wanneer er vragen gesteld worden over dit deel van de werkzaamheden, dan zullen wij deze uiteraard beantwoorden.
4. Gaat de aannemer of gemeente de grond indien nodig afschermen of afdekken?
Nee, dit is niet nodig (zie antwoord 3.). Wel zullen we in overleg met de aannemer bezien of we de bordjes laten staan, ze verwijderen, of andere maatregelen treffen.
5. Wat doet de uitvoerder als ik me bij hem meld en wat als de uitvoerder er niet 24 per dag is?
Bij melding zal de uitvoerder informatie verstrekken over de betreffende grond. De bordjes zijn er buiten de werktijden (wanneer geen uitvoerder aanwezig is) om als waarschuwing te dienen voor bewoners, dat het niet wenselijk is dat kinderen in deze grond spelen.
Resumerend kan gesteld worden dat er absoluut geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Vissterfte Lekvijver
Aan B&W van de Gemeente Vlissingen
Oost – Souburg, 24 september 2014
Onderwerp: Artikel 36 RvO, actuele vragen over de vissterfte in waterplas de “Zoute Viever” beter bekend als de Lekvijver te Oost Souburg.
Geachte college,
In de regionale pers wordt melding gemaakt van vissterfte in de Lekvijver aan de Lekstraat te Oost Souburg. Vissterfte in deze vijver is een regelmatig terugkerend fenomeen.
De Partij Souburg Ritthem heeft hierover de volgende vragen:
• Sinds wanneer is het bij de gemeentelijke organisatie bekend dat er vissterfte in de Lekvijver is?
• Welke acties is de gemeente na de eerste melding gestart
• Doet de gemeente nu al onderzoek of botulisme, bacteriën of virussen tot de vissterfte geleid hebben? Zo, ja wanneer is hiervan de uitslag te verwachten?
• Zijn er problemen voor de volksgezondheid?
• Is contact met de dode vissen gevaarlijk en zo ja, wat doet de gemeente er aan om dit contact door bijvoorbeeld kinderen te voorkomen?
• Wanneer gaat u het water in de vijver verversen en nieuwe vis uitzetten?
In afwachting van uw antwoord,
met vriendelijke groet,
Alex Acherhuis
Partij Souburg-Ritthem
Cultuur
In deze tijden van bezuinigingen is het van groot belang dat culturele accommodaties op een efficiënte manier ingezet worden. Daarnaast is het belangrijk dat het kwaliteitsniveau van deze accommodaties ook op een juiste wijze vastgesteld wordt.
De voorgenomen samenwerking tussen Kunsteducatie Walcheren, Zeeuwse Muziekschool, Cultuurwerf en basisonderwijs is een uitstekend initiatief en dient daadwerkelijk gestalte te krijgen maar moet met minder geld van de partijen zelf uitgaan. Op deze wijze wordt er efficiënt met de kosten omgegaan en kan er in ieder geval een aanzienlijk bedrag op accommodaties bespaart worden.
Momenteel wordt onderzocht welke besparingen op cultuur gedaan kunnen worden. Huisvesting zou volgens de PSR binnen de onderwijsgebouwen heel veel efficiëntie kunnen opleveren. Er zijn voorbeelden in den lande, maar ook in Zeeland. Denk maar aan de gemeente Schouwen-Duiveland waar Campus Cultura in Zierikzee op een zeer goede wijze tot stand is gekomen. Het gebouw van Pontes Pieter Zeemans College wordt door vier organisaties gebruikt en dat moet in de gemeente Vlissingen ook mogelijk zijn. Waarschijnlijk niet meteen maar in deze nieuwe raadsperiode kan wel een forse aanzet hiertoe gegeven worden.
Ook de Brede Scholen Het Kroonjuweel in Oost-Souburg en de Combinatie in Vlissingen zou meer ingezet kunnen worden voor Culturele activiteiten en zelfs muziekonderwijs. De PSR is dan ook voorstander van Culturele samensmelting.
De PSR is tevens van mening dat Cultuur in Vlissingen op een innoverende manier behouden moet blijven maar dat het toch onontkoombaar is om fors te bezuinigen in de komende jaren.
Voor het college en de gemeenteraad zijn bovenstaande elementen een unieke kans om dit in de toekomst gestalte te geven waardoor op een verantwoorde wijze een besparing op de uitgaven gedaan kan worden en een bezuiniging behaald kan worden.
Uiteraard is bovenstaand maar een onderdeel van het totaal Cultuurpakket. De komende tijd zullen de andere onderdelen ook aan bod komen.
Zomernota
Over een week start de gemeenteraad met de eerste behandeling van de Zomernota 2014. De urgentie om snel bezuinigingsmaatregelen te nemen is duidelijk.
Van Scheldekwartier tot decentralisaties en van sport tot cultuur. Om Vlissingen weer financieel gezond te maken moet het roer daadwerkelijk om. Om te komen tot noodzakelijke bezuinigingen moeten harde keuzes worden gemaakt. Anders denken over de aanpak van leefbaarheid in de wijken en een versnelde inhaalslag voor de riolering om de voeten droog te houden in de toekomst. Meer cultureel ondernemerschap en meer inbreng van de sportverenigingen voor het onderhouden van hun accommodaties.
Onze gemeente heeft een stapeling aan problemen, zeker door de aanhoudende crisis. Het stagnerende Scheldekwartier is daar hèt voorbeeld van. De komende jaren moeten we terug naar de wettelijk verplichte taken. Ook de ambtelijke organisatie zal moeten bijdragen. De organisatie moet worden aangepast aan het nieuwe pakket van taken.
Niet makkelijk, wel noodzakelijk!
Rijnco-Jan Suurmond
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft inmiddels de Zomernota 2014 aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad heeft tijdens de adviesraad van 16 september 2014 haar eerste bespreking over de Zomernota 2014 stukken. De besluitenraad is op 30 september 2014.
De onderstaande stukken zijn te vinden op de website van de gemeente Vlissingen.