Waterschap Scheldestromen gaat het water in de Lekvijver in Oost-Souburg verversen. Be- stuurder Luc Mangnus geeft aan: “Er is een rigoureuzere maatregel nodig om omwonenden te verlossen van de stank en de waterkwaliteit van de Lekvijver te verbeteren.” Deze maatregel gaat dinsdag 14 oktober van start.
Maatregel
Het verversen van het water van de Lekvijver wordt gedaan door eerst een deel van het water af te pompen. Het water met verslechterde waterkwaliteit wordt gecontroleerd via de riole- ring afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Ritthem. Om maximaal resultaat te krijgen, wordt pas daarna schoner water via het bestaande watersysteem vanuit een nabijgelegen wa- terloop in de Lekvijver gebracht. De beluchters die nu in de vijver staan, worden voorlopig uitgezet. “Hoe lang het duurt voordat de waterkwaliteit weer helemaal hersteld is, is lastig te zeggen. Het weer speelt daarin een belangrijke rol. Lage temperatuur en neerslag zouden positieve uitwerking hebben”, aldus Luc Mangnus.
Overlast
Omdat het verversen en het afvoeren van water binnen het watersysteem gebeurt, is deze maatregel beperkt zichtbaar. De stank waar omwonenden, vooral bij droog weer veel overlast van ervaren, moet met het verversen van het water snel afnemen. Om water uit een andere nabijgelegen waterloop de Lekvijver in te pompen, komen er op twee plaatsen slangen op de weg te liggen. Dit kan tijdelijk enige hinder veroorzaken voor het verkeer.
Oorzaak en analyse
Het waterschap kan niet direct één oorzaak aanwijzen voor de verslechterde waterkwaliteit in de Lekvijver waardoor zuurstofloosheid in het water is ontstaan. Er wordt gedacht aan een combinatie van meerdere omstandigheden zoals hogere temperaturen het afgelopen jaar, lan- ge droge perioden en een zogenoemde ‘najaarsomslag’; het natuurlijk verschijnsel waarbij de bovenste afgekoelde waterlaag, mengt met onderin warme waterlagen.
Om de oorzaak van het huidige probleem verder te onderzoeken en dit soort problemen moge- lijk in de toekomst te voorkomen, neemt het waterschap dagelijks watermonsters. Als het probleem verholpen is, wordt dit voortgezet door het nemen van tweewekelijks watermon- sters in 2014 en 2015. De watermonsters worden onderzocht op bijvoorbeeld voedingsstoffen, zuurstof en algenontwikkeling.
Verslechterde waterkwaliteit
De vijver in Oost-Souburg kampt nu drie weken met een verslechterde waterkwaliteit. Dode karpers en stankoverlast waren het gevolg. Het waterschap heeft drijflagen afgevoerd om de stank te verminderen, water uit andere waterlopen in de vijver gepompt en twee beluchters geplaatst om extra zuurstof in het water te brengen. Helaas met te weinig verbetering, waar- door het waterschap zich nu genoodzaakt voelt om meer rigoureuze maatregelen te nemen.
Bron: Persbericht Waterschap