Het is erg opvallend dat in veel nieuw bestrate wegen de stenen los liggen. Het schijn dat het zandbed hier te dun is en dat dit de oorzaak zou kunnen zijn. Onze vraag is of dat ook daadwerkelijk de reden is en of hier wat aan gedaan kan worden?
Een dun zandbed is inderdaad een oorzaak van losliggende stenen bij relatief nieuwe werken. Reden hiervan is onvoldoende invegen van het zand na afronding van de werkzaamheden. Daarnaast speelt mee dat bij het machinale straatvegen- en zuigen het zand tussen de bestrating gezogen wordt, met alle gevolgen van dien. Nadat dit geconstateerd is, is besloten een ander type zand toe te passen. Daarnaast heeft onze wegbeheerder verzocht om bij nieuwe bestrating in ieder geval het eerste halve jaar niet machinaal te vegen. Ook wordt meer aandacht geschonken aan het invegen na de werkzaamheden. Wij gaan er vanuit dat dit adequate maatregelen zijn die losliggende bestrating bij nieuwe straten in het vervolg moet voorkomen.
Op de hoek van de Verlengde Kanaalstraat naar de Karolingenbaan richting de Vlissingsestraat liggen regelmatig de straatklinkers los. Na verloop van tijd worden de openingen steeds groter en er verdwijnen zelfs stenen. Daardoor kunnen er voor de fietsers, vooral in het donker, gevaarlijk
situaties ontstaan. Dit is al jaren een probleem, ook toen de bestrating uit granietblokken bestond.
Is het mogelijk op dit probleem nu adequaat op te lossen?
De situatie is bekend en komt ook in de wegeninspectie naar voren als aandachtslocatie. Reden van de losliggende bestrating is het vele draaiende verkeer op de betreffende hoek. Bezien wordt om met het aanbrengen van betonstraatklinkers de situatie opgelost kan worden. Dit is estetisch niet
de meest fraaie oplossing, maar onze wegbeheerder heeft er vertrouwen in dat het beheersmatig wel de beste oplossing is.