Bejaardenwoningen annex dienstencentrum
(bron: “de windwijzer” voorlichtingsblad van de gemeente Oost- en West-Souburg november 1965)
“Wil men de bejaarden zo lang mogelijk hun zelfstandigheid laten behouden dan dient men er allereerst voor te zorgen dat er woningen worden gebouwd aangepast aan hun behoeften en mogelijkheden.”
“De laatste maanden staat de bejaardenzorg in onze gemeente extra in de belangstelling. Dit is mede het gevolg van de voltooiing van enkele belangrijke objecten op dit gebied. Ik wil noemen de bejaarde sociëteit in de Kanaalstraat (locatie huidig nummer 103) en de bejaardenbank. Een nieuwe stap op dit terrein werd gezet met de eerste steenlegging (13 september 1965) van het complex van 40 bejaardenwoningen annex Dienstencentrum aan het Oranjeplein. Uit het feit dat voor de veertig te bouwen woningen vooraf al 73 aanvragen zijn ingediend is sprake van zeer behoorlijke belangstelling. Bij het ontwerpen van het plan voor de 40 woningen is ernstig rekening gehouden met behoeften en mogelijkheden. Het behoeft verder geen betoog dat een verdiepingswoning niet de ideale woongelegenheid is voor een bejaarde. Trappen klimmen op oudere leeftijd is over het algemeen zeer bezwaarlijk. Bij het ontwerpen van het plan is het bouwen van verdiepingswoningen een belangrijk punt van overleg geweest. De oplossing werd gevonden door in het plan zogenaamde monoliften op te nemen waardoor de bewoners van de bovenverdieping zonder bezwaar de galerij kunnen bereiken.”
“Het dienstencentrum-idee is afkomstig uit de Scandinavische landen. In Souburg wordt het Dienstencentrum ingebouwd bij het complex bejaardenwoningen doch de dienstverlening blijft niet beperkt tot de bewoners van het complex doch richt zich tot alle Souburgse bejaarden. Er was een kamer voor de maatschappelijk werker(ster), voor de conciërge, een grote en kleine recreatiezaal, een biljartzaal, een hobbyruimte, centrale badkamer en keuken. Er zijn gedachten dat de keuken dienst gaat doen voor verstrekking van warme maaltijden aan bejaarden buiten het centrum in de vorm van de zgn. ‘Tafeltje dekje Actie’.”
“De omschrijving voor het dienstverleningscentrum: stelt zich in dienst van bejaarden met als hoofddoel het bevorderen van een zolang mogelijk zelfstandig blijven van de bejaarden.”
“ Vanuit het dienstencentrum zijn er medische-, hygiënische-, sociale-, culturele-en huishoudelijke voorzieningen. De huishoudelijke voorziening: huishoudelijke hulp (van hulp bij de was en bij kleine karweitjes tot meer omvattende, zij het uiteraard tijdelijke, gezinshulp), warme maaltijd verstrekking in geval van ziekte, boodschappendienst, huishoudelijke voorlichting en persoonlijke verzorging. Al deze genoemde voorzieningen dragen bij dat de bejaarden zolang mogelijk hun zelfstandigheid kunnen handhaven. Al met al zal het dienstencentrum door een scala van voorzieningen het zo nodige gevoel van zekerheid en veiligheid bieden en zal in belangrijke mate de voortijdige vlucht naar een bejaardenhuis afnemen.”
Rijnco-Jan Suurmond