De Partij Souburg-Ritthem wenst u allen een gezond en gelukkig 2016!
Tot ziens op de nieuwjaarsreceptie op het stadhuis
op maandag 4 januari 18:00 uur
De gemeente, meer dan een stad alleen
door alex achterhuis
door alex achterhuis
De PSR stelde naar aanleiding van klachten over de vijver aan de Molenweg (bij de flatgebouwen) vragen aan de gemeente Vlissingen:
In Oost Souburg ligt aan het einde van de Molenweg in het plantsoen bij de torenflats een vrij grote vijver. Wij krijgen als PSR regelmatig opmerkingen over deze vijver. Dat is vooral gekomen na de hevige stankoverlast van de vijver aan de Lekstraat.
Concreet is de klacht dat de vijver gevuld is met inmiddels “dood” water. Er zou geen vis meer in leven. Daarnaast wordt de vijver volgens de klager niet onderhouden door de beheerder (Waterschap?) of dit is al erg lang geleden. De aangesloten sloot richting de A58 is dicht gegroeid en bestaat alleen nog uit stinkende modder. Ook zou er een duiker onder de A58 zijn die ook niet meer kan functioneren vanwege de begroeiing en de hoeveelheid slib.
Wil u hier eens aandacht aan (laten) besteden aub?
Hierop kregen wij het volgende antwoord:
Naar aanleiding van de melding is er contact opgenomen met het Waterschap.
Een opzichter is er vervolgens naar toe gegaan. Met het water in de vijver en in de sloot is zijns inziens niks mis.Of er vis in zit weet hij niet. De sloot is in ieder geval nu gemaaid en schoon.
De duiker onder de A58 is 3 à 4 maanden geleden helemaal drooggezet en schoon gemaakt. Die zit dus in ieder geval niet dicht. Wat het Waterschap betreft is in de vijver genoeg gemaaid.
Bij de collega’s groen is de vraag uitgezet om ook het riet bij de steiger te maaien. Dat geeft mogelijk ook beter beeld.
Ik vertrouw er op voor het moment de vragen voldoende te hebben beantwoord.
door alex achterhuis
Artikel 12
Een gemeente met een ‘artikel 12’- status staat onder curatele van het Rijk vanwege een structureel slechte financiële positie. De rijksoverheid geeft uit het gemeentefonds extra geld in ruil voor streng toezicht.
Doordat veel gemeenten een afkeer hebben van de status van ‘artikel 12’ – gemeente, vragen ze in geval van financiële nood te laat om hulp. Uit ervaringen blijkt achteraf dat het steeds maar uitstellen van het aanvragen van ‘artikel 12’ de financiële problemen in de gemeente heeft vergroot. Het leidende motief achter ‘artikel 12’ is door de tijd heen hetzelfde gebleven: de behoefte aan een vangnet voor gemeenten die in de financiële problemen zitten.
Het aantal ‘artikel 12’ gemeenten is gedaald van 143 in het eerste uitkeringsjaar 1967 naar 4 in 2010. Deze daling is in de jaren 70 het sterkst geweest. Vanaf 2000 heeft het aantal zich gestabiliseerd rond het aantal van vier. Een beter financieel verdeelstelsel en het verdwijnen van veel kleine gemeenten zijn twee hoofdredenen voor de daling. De provincies hebben een rol als financieel toezichthouder en zien erop toe dat alle gemeenten in de provincie er financieel gezond voorstaan. Het is immers de wettelijke taak van de provincie, te voorkomen dat gemeenten in een uitzichtloze financiële positie terechtkomen.
Hoe ‘erg’ is de ‘artikel 12’- status eigenlijk? Je hoort wel eens de luchtige opmerking dat het Rijk alle betalingen uiteindelijk toch wel goedkeurt. Het gaat dan alleen om betalingen voor het hoogst noodzakelijke. Leuke dingen zijn niet meer aan de orde. Het wachten op betere tijden is dan geen alternatief omdat de ellende blijft meeslepen. Er dient uiteindelijk weer een reëel perspectief op een financieel gezonde positie te zijn.
De gemeenteraad heeft donderdag 14 januari 2016 het ‘artikel 12’- rapport van de inspecteur BZK ontvangen. De bespreking van dit rapport met de gemeenteraad is op donderdag 11 februari 2016.
Rijnco-Jan Suurmond
rjsuurmond@zeelandnet.nl
door alex achterhuis
De Partij Souburg Ritthem hecht belang aan economische activering in onze gemeente. Het gebied Buitenhaven en deelproject Souburg 2 kunnen hieraan een goede bijdrage leveren. Hierdoor wordt concreet invulling gegeven aan eerder gestelde doelen in het Coalitieakkoord, de Structuurvisie, de Economische agenda en de integrale visie op het gebied rondom de havens: Vlissingen Stadshavens.
De Vlissingse Buitenhaven ligt direct aan open water. Een belangrijk aspect voor bijvoorbeeld bedrijven actief in de bouw van windmolens op open zee. Zeeland Seaports gaat de Buitenhaven-West ontwikkelen. Zeeland Seaports draagt zelf het risico voor de realisatie met eigen middelen. Dit biedt nieuwe initiatieven voor het faciliteren van afmeermogelijkheden voor zeecruiseschepen. De komst van de Marinierskazerne, vernoemd naar de zeeheld de Ruyter, is een belangrijke impuls voor onze gemeente. Om de kazerne bereikbaar te maken komt er ook een betere ontsluiting van het gebied. Defensie heeft ook het voormalig Olau-terrein in huur genomen. Wellicht dat dit perspectief geeft voor de komst van marineschepen naar onze haven. Leveranciers van defensie krijgen de kans om zich dicht bij de bron te vestigen. Bedrijventerrein Souburg 1 heeft langs de A58 een prachtige uitstraling. Fase 2 voor dit bedrijventerrein gaat in dit project van start. Dit past binnen de Walcherse afspraken voor bedrijventerreinen. De infrastructuur in het gebied gaat flink op de schop door het doortrekken van de Marie Curieweg, met een fietspad langs de hele weg, en het verleggen van de Veerhavenweg met rotonde. Het totale terrein is door deze ontwikkeling beter te verkavelen. Nieuwe bedrijvigheid brengt werkgelegenheid met zich mee, een niet onbelangrijk aspect voor onze gemeente. De Rijksoverheid erkent de economische potentie van het gebied. Gelegen aan diep open zeewater, op een zichtlocatie aan de A58 en een nieuwe stadsentree van Vlissingen. De Kenniswerf, de binnenstad en het Vlissingse bedrijfsleven krijgen kansen om te profiteren van deze nieuwe ontwikkelingen.
De toezichthouders provincie Zeeland en de artikel 12 inspectie van het ministerie van BZK zijn het met de gemeente Vlissingen eens: O&O is Onontkoombaar en Onuitstelbaar. Belangrijke afweging is geweest het bedrag van 4,8 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking. Ook de provincie Zeeland betaalt 900.000,00 euro mee aan het project. Zonder die 5,7 miljoen euro ondersteuning was een ander besluit wellicht logischer geweest.
Voor de gemeente Vlissingen blijft een bedrag van 2,8 miljoen euro (Netto Contante Waarde op 1 januari 2015) te betalen. Op de eindwaarde in 2031 is dit bedrag 5,2 miljoen euro. De gemeente heeft hiervoor een voorziening getroffen. Het gaat om totaal bijna 8 ha. grond tegen een huidige grondprijs van 80,00 – 120,00 euro per m2. Deze prijsstelling is gebaseerd op de in het kader van de 2e herziening grondexploitaties 2015 gehanteerde uitgangspunten. De marktvraag is onderbouwd door onderzoek (STEC-rapport) dat in opdracht van de provincie Zeeland is uitgevoerd.
Door positief te besluiten over dit voorstel ondersteunen wij de noodzaak en het belang van economische ontwikkeling in onze gemeente.
door alex achterhuis
Artikel 36 RvO, actuele vragen over krantenbericht in de PZC van 27 november 2015 over “Milieuplan Vlissingen vernieuwd”.
Geachte college,
In de PZC van 27 november 2015 staat het artikel: “Milieuplan Vlissingen vernieuwd”.
In het artikel wordt vermeld dat: “De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) bedrijven bij de controle op milieuvergunningen gaat adviseren over duurzaamheidswinst”.
Adviseren over duurzaamheidswinst maakt echter geen onderdeel uit van het basistakenpakket wat, bij oprichting van de RUD op 1 januari 2014, door de gemeente is overgedragen.
De PSR onderschrijft zeker het belang van duurzaamheidswinst.
De Rijksoverheid vraagt ook om meer aandacht voor het onderdeel energie.
De PSR heeft hierover een aantal vragen: