De Partij Souburg Ritthem hecht belang aan economische activering in onze gemeente. Het gebied Buitenhaven en deelproject Souburg 2 kunnen hieraan een goede bijdrage leveren. Hierdoor wordt concreet invulling gegeven aan eerder gestelde doelen in het Coalitieakkoord, de Structuurvisie, de Economische agenda en de integrale visie op het gebied rondom de havens: Vlissingen Stadshavens.
De Vlissingse Buitenhaven ligt direct aan open water. Een belangrijk aspect voor bijvoorbeeld bedrijven actief in de bouw van windmolens op open zee. Zeeland Seaports gaat de Buitenhaven-West ontwikkelen. Zeeland Seaports draagt zelf het risico voor de realisatie met eigen middelen. Dit biedt nieuwe initiatieven voor het faciliteren van afmeermogelijkheden voor zeecruiseschepen. De komst van de Marinierskazerne, vernoemd naar de zeeheld de Ruyter, is een belangrijke impuls voor onze gemeente. Om de kazerne bereikbaar te maken komt er ook een betere ontsluiting van het gebied. Defensie heeft ook het voormalig Olau-terrein in huur genomen. Wellicht dat dit perspectief geeft voor de komst van marineschepen naar onze haven. Leveranciers van defensie krijgen de kans om zich dicht bij de bron te vestigen. Bedrijventerrein Souburg 1 heeft langs de A58 een prachtige uitstraling. Fase 2 voor dit bedrijventerrein gaat in dit project van start. Dit past binnen de Walcherse afspraken voor bedrijventerreinen. De infrastructuur in het gebied gaat flink op de schop door het doortrekken van de Marie Curieweg, met een fietspad langs de hele weg, en het verleggen van de Veerhavenweg met rotonde. Het totale terrein is door deze ontwikkeling beter te verkavelen. Nieuwe bedrijvigheid brengt werkgelegenheid met zich mee, een niet onbelangrijk aspect voor onze gemeente. De Rijksoverheid erkent de economische potentie van het gebied. Gelegen aan diep open zeewater, op een zichtlocatie aan de A58 en een nieuwe stadsentree van Vlissingen. De Kenniswerf, de binnenstad en het Vlissingse bedrijfsleven krijgen kansen om te profiteren van deze nieuwe ontwikkelingen.
De toezichthouders provincie Zeeland en de artikel 12 inspectie van het ministerie van BZK zijn het met de gemeente Vlissingen eens: O&O is Onontkoombaar en Onuitstelbaar. Belangrijke afweging is geweest het bedrag van 4,8 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking. Ook de provincie Zeeland betaalt 900.000,00 euro mee aan het project. Zonder die 5,7 miljoen euro ondersteuning was een ander besluit wellicht logischer geweest.
Voor de gemeente Vlissingen blijft een bedrag van 2,8 miljoen euro (Netto Contante Waarde op 1 januari 2015) te betalen. Op de eindwaarde in 2031 is dit bedrag 5,2 miljoen euro. De gemeente heeft hiervoor een voorziening getroffen. Het gaat om totaal bijna 8 ha. grond tegen een huidige grondprijs van 80,00 – 120,00 euro per m2. Deze prijsstelling is gebaseerd op de in het kader van de 2e herziening grondexploitaties 2015 gehanteerde uitgangspunten. De marktvraag is onderbouwd door onderzoek (STEC-rapport) dat in opdracht van de provincie Zeeland is uitgevoerd.
Door positief te besluiten over dit voorstel ondersteunen wij de noodzaak en het belang van economische ontwikkeling in onze gemeente.