De Partij Souburg Ritthem heeft al diverse keren aangegeven dat de verkrotting van panden in onze gemeente extra aandacht behoeft. In Oost Souburg ging het o.a. over panden in de Ritthemsestraat (woning), Oranjeplein (kolenhandel Bakker), Molenweg (school), Oranjeplein (voormalige supermarkt en bank) en de Burg. Stemerdinglaan (vrijstaande woning). Inmiddels is de woning in de Ritthemsestraat keurig opgeknapt en is de kolenhandel gesloopt en is nieuwbouw gestart. In de oudejaarsnacht werden vernielingen gepleegd aan het voormalige bankgebouw en op 09 januari jl. werden de bewoners van de Burg. Stemerdinglaan opgeschrikt door een brand bij de leegstaande, verkrotte woning. De PSR heeft specifiek over de panden Oranjeplein (bank) en in de Burg. Stemerdinglaan (woning) de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte dat de panden op deze voor Oost Souburg markante locaties aan het verkrotten zijn en dat dit een zeer slechte indruk geeft aan omwonenden en bezoekers van Oost Souburg? Het college is ervan op de hoogte dat de panden dichtgespijkerd en leeg staan en dat dit qua zicht niet ten goede komt van de locatie. Van verkrotting is echter geen sprake. Het College is voornemens om medio 2016 verkrottingsbeleid vast te stellen. Het college van B&W voelt de urgentie om op te treden tegen verloedering van gebouwen in Vlissingen. In de huidige context heeft de Gemeente Vlissingen met een aantal gecompliceerde problemen te maken. Hiertoe behoren een toenemende leegstandsproblematiek in de binnenstad en achterstallig onderhoud van gebouwen door onder andere huisjesmelkers. Leegstand en achterstallig onderhoud leiden tot verloedering van het straatbeeld. Het ‘Verkrottingsbeleid’ stelt op onderdelen eisen aan de uitstraling en het onderhoud van bestaande gebouwen voor zover die in de bestaande wetgeving niet verankerd zijn.
2. Is het college het met de PSR eens dat de toestand van deze gebouwen een potentieel gevaar voor de omgeving en voorbijgangers oplevert? Nee, zoals vermeld zijn de gebouwen dichtgespijkerd en leveren om die reden geen direct gevaar op voor omgeving en voorbijgangers.
3. Heeft de Politie beide incidenten ja/nee in onderzoek en zo ja, zijn hier dan al resultaten van bekent? Ja, dit is onderzoek bij de politie. Het onderzoek is nog niet afgerond. Daar kunnen geen mededelingen over gedaan worden.
4. Gaat het college de eigenaar van panden bank en woning opdragen om de gebouwen in goede (ook uiterlijk) staat te houden of nog beter: Nee, het college is in afwachting van een plan van WVO voor een zorginitiatief. Het probleem moet in dit geval niet gezocht worden bij de eigenaar van de panden maar bij de daders van inbraak en brandstichting. WVO doet er alles aan gedaan om ongewenste gasten buiten te houden. De woning is in de hekken gezet wat niet voldoende bleek. Vervolgens zijn de panden volledig dicht gespijkerd en moet dit helaas bij herhaling hersteld worden. Daarnaast zijn we de mogelijke risico’s aan het analyseren. Wanneer deze bekend zijn zullen wij maatregelen treffen om de eventuele risico’s te verminderen.
5. Gaat het college de eigenaar van de in vraag 4 genoemde panden opdragen om de gebouwen preventief te slopen? Nee, preventief slopen is pas aan de orde als de veiligheid voor de omgeving in het geding is. We zijn de mogelijke risico’s aan het analyseren. Wanneer deze bekend zijn zullen wij maatregelen treffen om de eventuele risico’s te verminderen. De gemeenteraad heeft eerder besloten dat in principe pas een sloopvergunning kan worden verleend wanneer de bouwvergunning voor de nieuwbouw verleend kan worden.