Een moeder zei tijdens de september Karolingenmarkt over de scholen Souburg Zuid het volgende: “Tijdens het zoeken naar een basisschool voor onze dochter was er al sprake van het vernieuwen van de scholen Souburg Zuid. Onze dochter loopt inmiddels stage in haar derde jaar HZ.”
Het geduld is bij veel mensen op en vertrouwen is ver te zoeken. Besluitvorming in dit dossier is dus cruciaal.
Vragen
- Wat is op dit moment de stand van zaken in dit dossier ? Graag uitgebreid informeren.
Het dossier scholen Souburg-zuid kent een lange geschiedenis. Op verschillende momenten is door het college naar oplossingsrichtingen gezocht voor zowel de schoolbesturen, participanten en de directe omgeving zonder, tot nu toe, een definitief en voor alle partijen acceptabel resultaat. Op 16 juli 2015 besloot de gemeenteraad o.a. ‘het college van b&w op te dragen een nieuw voorstel voor een locatie voor de (her)huisvesting van de Tweemaster/Kameleon en de Burcht-Rietheim aan de raad ter besluitvorming voor te leggen en; daarbij alleen de bestaande hoofdlocaties J. de Priesterstraat / v. Visvlietstraat te betrekken’. Naar aanleiding hiervan heeft in de 2e helft van 2015 een haalbaarheidsstudie plaatsgevonden naar de gevolgen voor milieu, programma, parkeren en verkeer. De conclusie daaruit is dat realisatie op beide locaties mogelijk is. Sinds maart jl. is het college in gesprek met de betrokken schoolbesturen, waarbij wordt ingezet op (her)huisvesting van de beide scholen op de 2 hoofdlocaties J. de Priesterstraat en Van Visvlietstraat, inclusief uitbreiding de leerlingen van de dislocaties Oranjeplein en Dongestraat. Uitgangspunten daarbij zijn voldoende en gelijkwaardige huisvesting voor alle kinderen in Souburg, de gemeentelijke zorgplicht, mogelijke participatie met kinderopvang, sport en bibliotheekvoorziening én rekening houdend met de financiële positie van de gemeente.
- Eerder was er sprake van een raadsvoorstel in oktober 2016. De Partij Souburg Ritthem verwacht echt uiterlijk 22 december 2016 een definitief raadsvoorstel in de besluitenraad. Gaat het college een spoorboekje met resultaat momenten aan de gemeenteraad overleggen zodat de gemeenteraad kan monitoren tot aan het definitieve beslismoment ?
Zoals hiervoor aangegeven zijn wij in overleg met de betrokken schoolbesturen en overige partijen. Dit zijn constructieve overleggen. Het overleg vergt echter veel tijd om tot een gedragen en financieel haalbaar resultaat te komen. Bijgaand treft u het spoorboekje met de resultaten tot nu toe. Na het overleg met de schoolbesturen volgt een nadere planning, die wij u zullen doen toekomen.
- Bij eerdere onderzoeken over mogelijkheden tot instandhouding bleek dat jaarlijks 000,00 euro nodig was voor gezondheid en veiligheid. De NEN rapporten geven een ander beeld. Waarom is nooit eerder gebruik gemaakt van NEN rapportering ?
In 2012 is op verzoek van de gemeente door Marsaki een Quick-scan opgesteld voor de diverse schoollocaties in Souburg, Deze scan omvatte naast andere beoordelingen ook een partiële conditiemeting volgens het principe van de NEN2767. Mede op basis hiervan is een raadsvoorstel in maart 2014 voorgelegd. Bij amendement heeft de gemeenteraad destijds besloten om jaarlijks een budget van € 200.000,- uit de onderwijshuisvestingsgelden beschikbaar te stellen voor het waarborgen van de veiligheid en hygiëne op de Tweemaster/Kameleon. In 2014 is dit bedrag ook daadwerkelijk aangewend voor door de Tweemaster/Kameleon en de Burcht-Rietheim aangedragen werkzaamheden veiligheid en hygiëne. In juni 2015 is een volledige NEN conditiemeting in het kader van de art.12 aanvraag gedaan, om inzicht in de onderhoudsstaat van de schoolgebouwen te verkrijgen, als onderdeel van alle gemeentelijke kapitaalgoederen. Deze uitkomsten van juni 2015 zijn weergegeven in de bijlagen behorende bij het IHP 2015-2019.
- WVO Zorg is in de markt voor de vrijkomende ruimte op het Oranjeplein. Welke concrete consequenties komen in beeld bij nog verdere vertraging van de vernieuwbouw van beide scholen ?
Zolang sprake is van huisvesting van leerlingen in de dislocatie van de Tweemaster/Kameleon op het Oranjeplein, is dit deel van deze locatie niet beschikbaar voor andere initiatieven.
- In de Molenweg staan nog de dichtgetimmerde restanten van wat eens een school was. Welk beleid heeft het college voor de vrijkomende schoollocatie in de Dongestraat ter voorkoming van veeljarige leegstand ?
Voor de vrijkomende schoollocatie in de Dongestraat zijn nog geen concrete plannen beschikbaar. Dit zal verder ter hand worden genomen in de uitvoering van het accommodatiebeleid. Hierbij wordt een integrale afweging gemaakt en wordt uitgegaan van de uitgangspunten: • zo efficiënt mogelijke inzet; • zo efficiënt mogelijk beheer en • zo min mogelijk bezit.
- Het terugbrengen van vier schoollocaties naar twee hoofdlocaties heeft gevolgen voor de gebouwenbezetting. Wat is de stand van zaken om sport- en bewegingsonderwijsvoorzieningen op de locatie Braamstraat onder te brengen ? In de beantwoording graag betrekken parkeren, kinderopvang, welzijn, basis bibliotheek functie, e.d.
De locatie Braamstraat is één van de mogelijkheden die wordt uitgezocht naar de gevolgen en mogelijke oplossingen die dat voor verschillende functies (bewegingsonderwijs, sport, kinderopvang etc.) kan hebben. Dit is onderwerp van aanvullend onderzoek en wordt meegenomen in het kader van accommodatiebeleid
- Welke problemen in het besluitvormingstraject kunnen zich nog voordoen voor wat betreft verkeersafwikkeling en parkeren bij de scholen ?
Uit de haalbaarheidsstudie, waarbij o.a. de verkeersafwikkeling en het parkeren is onderzocht, is gebleken dat realisatie op beide locaties mogelijk is, met aanvullende maatregelen. Welke maatregelen precies en hoe deze te realiseren, zal in overleg met omwonenden en de scholen nader moeten worden uitgewerkt.