Het Middelburgse belang is het niet moeten afboeken op grondexploitaties. Middelburg hikt er tegenaan en heeft er weinig zin in. De provincie Zeeland heeft de gemeente Middelburg gewaarschuwd om een voorziening van vele miljoenen euro’s te treffen. Daadwerkelijk alles komt uit kast om dit te voorkomen.
Rijnco-Jan Suurmond – 21-03-2017
Partij Souburg Ritthem stelde in januari dit jaar vragen over de noodzaak van bedrijventerrein Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. De Provincie heeft minimaal een coördinerende en handhavende rol voor bedrijventerreinen. Op vraag van de Partij Souburg Ritthem om een brief hierover aan de Provincie te sturen gaf de portefeuillehouder aan de volgende dag, vrijdag 13 januari 2017, een gesprek met de gedeputeerde bedrijventerreinen te hebben. In dat overleg met de gedeputeerde is het (toekomstig) beleid ten aanzien van onze Vlissingse bedrijventerreinen uiteengezet. Er is niet expliciet gesproken over de plannen van de andere gemeenten en de handhavende rol van de provincie Zeeland.
Maar we moeten oppassen, want het verleden heeft namelijk geleerd (ontwikkeling ZEP en aankoop gronden Trekdijk) dat de gemeente Middelburg vaak voor eigen economische- en financiële belangen gaat. Uit een inventarisatie van vraag en aanbod blijkt dat zowel kwantitatief als kwalitatief voldoende bedrijventerreinen beschikbaar zijn op Walcheren. Uitbreiding, anders dan reeds voorzien, is op dit moment dus niet aan de orde. De zogenaamde ladder voor duurzame verstedelijking staat uitbreiding in het buitengebied, als de behoefte niet kan worden aangetoond, ook niet toe.
Middelburg gaf bureau Ecorys de opdracht om een rapport te maken waarin de noodzaak voor het nieuwe bedrijventerrein wordt bevestigd. Is het verrassend dat het Ecorys rapport de noodzaak steunt? Alleen in Middelburg zou voldoende ruimte zijn voor bedrijven om groot uit te breiden? Volgens Ecorys zijn er op Walcheren geen bedrijventerreinen aanwezig met kavels van twee hectare of meer. Of anders te ver van de A58. Is het zoeken naar een weg om niet miljoenen te moeten afboeken? Willen Middelburgse bedrijven niet naar Vlissingen, of wil Middelburg niet dat bedrijven naar Vlissingen gaan. Feit is dat er voldoende ruimte is op de bedrijventerreinen in Vlisingen en in Vlissingen-Oost.
Een andere onjuiste constatering uit het Ecorys rapport is de stelling dat Vlissingen onderwijs aantrekt.
De werkelijkheid is dat de gemeente Middelburg en de provincie Zeeland elkaar liefdevol hebben gevonden in het samen positioneren van nieuw onderwijs in Middelburg. Lees de stukken over Campus Zeeland er maar op na. Een second opinion rapport is wellicht een oplossing.
Tijd voor de Partij Souburg Ritthem om opnieuw vragen te stellen aan het college:
- Heeft de gemeente Vlissingen volgens het college kavels van twee hectare of meer beschikbaar of binnen afzienbare tijd te realiseren?
2. Welke locaties komen hiervoor in aanmerking?
3. Deelt het college op basis van de praktijk de stelling in het Ecorys rapport dat Vlissingen vooral onderwijs trekt en Middelburg logistieke bedrijven?
4. Kan het college aangeven welke waarde het Ecorys rapport heeft in de discussie om tot een Walchers gedragen visie op bedrijventerreinen te komen?
De antwoorden van het college van B&W worden na ontvangst op de site geplaatst.