De gemeenteraad van Middelburg neemt besluiten over doorontwikkeling van de zorg zonder enig overleg met haar samenwerkingspartners Veere en Vlissingen. Het laatste éénzijdig genomen besluit luidt: “Model 2* vast te stellen als richting voor de hervorming van de uitvoering van de taken binnen de Jeugdwet en Wmo”. Porthos nog slechts een informatiepunt op de achtergrond. In de PZC van 20 april 2017 was te lezen dat het Middelburgse college snel aan de slag moet met het vormgeven van het nieuwe Porthos. En ja, dat moet samen met de gemeenten Veere en Vlissingen. Onbegrijpelijk deze onverantwoordelijke éénzijdige vorm van besluiten nemen terwijl je actief samenwerkt als drie Walcherse gemeenten.
Stuurt de Middelburgse gemeenteraad bewust aan op een breuk in de Walcherse samenwerking?
Samen: bij elkaar en als één geheel beschouwd. Werken: taak uitvoeren. Samenwerken: in goed onderling overleg een taak uitvoeren.
De raad in Middelburg heeft haar besluit over de hervorming van de Jeugdwet en de Wmo genomen met eerst de oppositiepartijen plus één coalitiepartij en in tweede instantie was de coalitie weer eensgezind omdat er geen andere politieke mogelijkheid was. Hoe lang kan dit standhouden met de verkiezingen van maart 2018 inzicht? Of gaat Middelburg dan toch naar Model 1*?
Op dit moment geldt dat, sprekend voor de Partij Souburg Ritthem, wij volgens onze Middelburgse collegae mogen tekenen bij het kruisje. Daar kan absoluut geen sprake van zijn.
Wat de Partij Souburg Ritthem betreft gaat de gemeenteraad van Vlissingen conform de eerder gemaakte afspraak eerst de pentekening evalueren. De uitkomsten van de evaluatie gaan mee in de bespreking over de samenwerkingsvorm, het rapport van de rekenkamer met 11 aanbevelingen en de rapporten van BMC en KplusV geven ook handreikingen. Ook de financiële consequenties moeten vooraf helder in beeld gebracht worden.
In de raad van Middelburg is besloten zonder adequate kennis van mogelijke risico’s van de nieuwe insteek met model 2*. Zo ook de daaraan verbonden financiële consequenties. Het lijkt een financiële open gaten kaas. Er kan ook een probleem ontstaan wat betreft de rechtmatigheid.
De Middelburgse gemeenteraad heeft éénzijdig stappen gezet zonder voor gezamenlijk optrekken te kiezen. Er is bewust niet voor een gezamenlijke aanpak gekozen, dus bewust niet voor Walcheren voor Elkaar. Nu moet het college van Middelburg gaan overleggen met de colleges van Veere en Vlissingen. Het heeft wat weg van andere Walcherse probleemdossiers als bedrijventerreinen en woningbouwplanning. Samenwerken zal steeds vaker aan de orde zijn. Maar dan wel in goed onderling overleg. De Partij Souburg Ritthem tekent niet bij het kruisje.
*voor uitleg model 1 en 2 zie blz. 4 tot en met 7 van onderstaand document: