Dinsdagavond 15 mei j.l. is er een bijeenkomst geweest in de Kwikstaart over het nut en de noodzaak van buurtpreventie. Een buurtpreventieteam bestaat uit een team vrijwilligers met als doel zorg dragen voor de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk. Een buurtpreventieteam werkt nauw samen met de politie, het ROAT en de gemeente.
Onderstaand kunt u het verhaal lezen van mevrouw Els Geluk, een van de medewerkster van het Buurtpreventieteam Souburg Middengebied.
Hoe is ons team ontstaan?
Enkele jaren geleden waren er erg veel problemen in onze wijk. Hierbij moet je denken aan het verhandelen van drugs, inbraken, koud zetten van gestolen voorwerpen in brandgangen, overlast en intimiderend gedrag door jongeren.
Naar aanleiding van een brandbrief naar het college van B en W is er toen een gesprek geweest waarbij de Burgemeester, de gemeente, het ROAT, en een afvaardiging van buurtbewoners aanwezig waren. Hieruit is een werkgroep ontstaan met als doel om gezamenlijk de veiligheid in de buurt te verbeteren. Wij hebben als werkgroep ook contact gehad met de Partij Souburg Ritthem. Vanuit deze werkgroep is het buurtpreventieteam ontstaan.
Wie zijn wij?
Ons team bestaat op dit moment nog uit elf zeer gedreven vrijwilligers die wekelijks een ronde lopen door het middengebied van Souburg. Wij zijn een zeer gevarieerd gezelschap van jong tot wat minder jong. Het team wat bestaat uit zowel mannen als vrouwen. Inmiddels hebben zich twee nieuwe leden aangemeld waardoor het team nu uit 13 personen bestaat.
Wat doen wij dan?
Eenmaal per week gaat een team van drie vrijwilligers op pad op een willekeurige avond en ook altijd op een ander tijdstip. Wij lopen een ronde van ongeveer een uur door onze wijk. Tijdens die ronde signaleren en observeren wij. Bij signaleren kun je denken aan het melden van defecte openbare verlichting, gevaarlijke situatie door losliggende stoeptegels, elektriciteitskastjes die openstaan, openstaande deuren/ ramen en niemand te bekennen etc.. Maar ook observeren wij bepaald gedrag. Wij hebben regelmatig contact met de jongeren en maken een praatje met ze. Mochten wij zaken zien die niet door de beugel kunnen dan melden wij dat bij de politie. Indien het geen spoed heeft geven wij het gelijk door aan onze wijkagent als tip. En als het spoed is dan bellen we uiteraard 112. Verder worden wij ook vaak aangesproken door buurtbewoners. Sommigen willen gewoon een praatje maken maar er zijn ook mensen die iets te melden hebben. Bijvoorbeeld overlast van de zwervers hier in Souburg. Wij horen dit verhaal aan en melden het bij onze wijkagent. Contacten met de wijkagent verlopen zeer soepel. Er komt altijd een reactie terug op een melding. Ook krijgen wij aandachtspunten door van de wijkagent zodat wij weten waar we op moeten letten. Als wij iets ‘gezien’ of ‘gehoord’ hebben wat van belang kan zijn dan melden wij dat weer bij onze wijkagent. Wij hebben dus uitsluitend een signalerende functie. Doordat wij zichtbaar aanwezig heeft dit een preventieve werking.
Waarom doen wij dit?
Om onze wijk veilig en leefbaar te houden. Het mooiste compliment dat we hebben gekregen is van een dame van ruim 80 jaar die nu weer door de brandgang weg durft te gaan omdat er geen groepen jongeren meer rondhangen waar ze bang voor was. Vooral daarom doen wij dit. Uit liefde voor onze wijk.
Wat kost het ons?
Het kost ons tijd. Als je loopt ben je een uurtje aan het lopen. Als het niet regent is dit echt een gezellig uurtje. Terwijl je je ogen en oren de kost geeft, maak je hier en daar eens een praatje met iemand en voor je het weet is de ronde gelopen. Als je ‘iets’ geconstateerd hebt wat het melden waard is dan kost het nog wat tijd om de melding door te zetten. Maar daar blijft het dan ook bij.
Wat levert het op?
Eigenlijk kan ik dan al het bovenste herhalen. Dus een veilige, leefbare en vooral sociaal sterke buurt.
Wat willen wij voor de toekomst?
Ons team uitbreiden met nieuwe leden. Zodat we nog meer daadkracht hebben. En een uitbreiding van nog meer BPT’s in Souburg waarmee we kunnen samenwerken.