Hieronder vindt u de tekst van de Algemene Beschouwingen zoals door de Partij Souburg Ritthem is uitgesproken tijdens de begrotingsraad op 8 november 2018.
Begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022
HEEL VEEL GEDAAN, MAAR NOG STEEDS CODE ROOD!
De belofte bij aanvang van het artikel-12 traject was: in beperkte mate, maar onze gemeente moet dezelfde faciliteiten aan haar inwoners en bedrijfsleven kunnen blijven leveren als de andere gemeenten. De actuele constatering kan echter niet anders zijn dan dat we opnieuw artikel-12 moeten gaan aanvragen. Er zijn sinds de Zomernota 2014 forse stappen gezet, maar we zullen nog extra stappen moeten zetten om onze passende bijdrage aan de sanering van de algemene reserve te kunnen leveren. De artikel-12 inspecteur zal geen genoegen nemen met de letters PM. Hij zal dat echt vertalen naar paar miljoen.
Een begroting 2019 zonder de op- en aanmerkingen, verplichtingen, taakstellingen en conclusies uit het nog te verschijnen artikel-12 eindrapport 2017 is slechts een momentopname. Een momentopname die dus zeker aan wijziging onderhevig zal zijn. De vraag is nu hoe lang moeten we bij deze voorliggende begroting stil staan?
Dat onze gemeente financieel, net zoals bij veel hypotheken, onder water staat zal niemand meer verwonderen. Zorgen te over. Zorgen over de zorg, over uitkeringen, zorgen over veiligheid, zorgen over klimaat en energietransitie en zorgen of we onze Vlissingse broekriem nog op kunnen houden. Onmisbaar is dan een stip aan de horizon. Anders kunnen toekomstbeelden niet aan de verwachting voldoen. De eerste belangrijke stip aan de horizon is wat de Partij Souburg Ritthem betreft een gemeente Vlissingen met de financiën weer op orde. Het weer op eigen benen kunnen staan. En daarbij als tweede stip realisatie van achterstallig onderhoud. Dat lijkt ons voor de komende saneringsjaren meer dan voldoende.
De PSR fractie heeft al zeer helder aangegeven dat door diverse omstandigheden het financiële beeld sterk negatief blijft. Het meest duidelijke op dit moment is dat nog heel veel zaken onzeker zijn of zelfs geheel niet bekent zijn. Gaat het verdeelmodel voor uitkeringen nog wijzigen? Valt de uitspraak in de rechtszaak voor onze gemeente de goede kant uit? Gaat het Rijk bijpassen voor Wmo en Jeugd? Gaat de invoering van de Omgevingswet passen in de voorgestelde financiële kaders? Welke taakstellingen krijgt onze gemeente voor klimaat en energietransitie? Wat gaat het Inter Bestuurlijk Programma (IBP) daadwerkelijk bijdragen op financieel gebied? Veel vragen zonder een antwoord. Een ongewisse financiële toekomst is dus te stellen. En dat maakt onzeker. En toch moeten we samen verder.
Maar is nu echt alles ellende en droefenis? Je kunt het negatief benaderen door te benadrukken wat er, in elk geval op korte termijn, niet gaat gebeuren maar je kunt ook aangeven wat wel tot uitvoering gaat komen. Een greep daarvan uit het coalitieakkoord:
Programma Leefbaarheid: uitbreiding formatie toezicht en handhaving; beide scholen en gymzaal Souburg-zuid;
Programma Aantrekkelijke stad: versterken maritieme bouw- en onderhoudssector o.a. windenergie; afspraken over woningbouw;
Programma Sociale samenhang: het huidige Armoedebeleid niet verder versoberen; vroeg signalering als preventie; blijvende steun voor mantelzorg;
Programma Bestuur: Snijden niet in het bot; versterking communicatie;
Deze 9 voorbeelden naast al het beleid wat ondanks de bezuinigingen toch wordt uitgevoerd. Want, er wordt zorg verleend, het huisvuil wordt afgehandeld, paspoorten en rijbewijzen vinden hun weg, woningbouwplannen ontwikkelen positief en heel helder is dat alle werkzaamheden voor riool en opnieuw inrichten van straten worden uitgevoerd.
Behoedzaam omgaan met artikel 34 vragen. Als beantwoording € 800,00 per vraag kost dan is dat bij een jaarschatting van 100 artikel 34 vragen € 80.000. De vrijkomende ambtelijke capaciteit kan dan ingezet worden om zo goed als mogelijk op de diverse beleidsterreinen te kunnen anticiperen. Een voorbeeld daarvoor is klimaat en energietransitie.
De Partij Souburg Ritthem wil drie moties indienen:
motie “Logica grondexploitaties”
motie “Proces Beleidsnota Orionis Walcheren”
motie “We laten van ons horen!”
De moties met overwegingen en verzoeken zijn eerder door de griffie verspreid.
Voorzitter ik ga afronden. De gemeente Vlissingen verwacht, en heel terecht, veel van de Rijksoverheid. Zonder die steun gaan de komende tien jaar de saneringsbegroting niet alleen geen pretje worden maar zo goed als onmogelijk blijken. “Een aanvullende artikel 12 uitkering wordt slechts verleend indien de algemene middelen van de gemeente aanmerkelijk en structureel tekort zullen schieten om in de noodzakelijke behoeften te voorzien, terwijl de eigen inkomsten van de gemeente zich op een redelijk peil bevinden.” We passen als gemeente Vlissingen helaas weer in dat beeld.