Geachte college,
In diverse publicaties in diverse media hebben wij kunnen lezen dat er vrees bestaat dat er in Zeeland binnen enkele jaren een nijpend tekort aan huisartsen zal ontstaan. Ook nu is er in sommige huisartsenpraktijken al sprake van een tekort aan artsen. Volgens een artikel in “medisch contact” van september 2017 gaat tot 2027 30% á 40% van alle Zeeuwse huisartsen met pensioen.
Nu al is de werkdruk in huisartsenpraktijken erg hoog. Spreekuren lopen uit en zieke huisartsen zijn nauwelijks te vervangen. Daarnaast dreigt er ook een tekort aan doktersassistenten en praktijkondersteuners. Al meerdere jaren wordt er gesproken over het opzetten van een plan om het tekort aan artsen een halt toe te roepen.
Partij Souburg-Ritthem (PSR) maakt zich echter niet alleen zorgen over de huidige en toekomstige directe huisartsenzorg in onze gemeente / provincie, maar maakt zich ook zorgen over de in het algemeen minder bekende taak die de huisartsen hebben in de bestrijding van rampen, epidemieën en pandemieën.
- Is het college van Burgemeester en Wethouders op de hoogte van het tekort aan huisartsen in de gemeente Vlissingen/ provincie Zeeland
- Ja, daarvan zijn we op de hoogte
- Wat kan en wat gaat het college doen om de huisartsen in onze gemeente te ondersteunen in hun zoektocht naar opvolgers en nieuwe huisartsen? Zou u bijvoorbeeld een campagne voor werving van huisartsen daadwerkelijk willen steunen?
- Het tekort aan huisartsen beperkt zich niet tot Vlissingen, maar is een probleem dat in heel Zeeland speelt. Voor een sterke campagne wordt daarom nadrukkelijk de samenwerking op provinciaal niveau gezocht, waarbij de Zeeuwse Huisartsen coöperatie (ZHCO) een belangrijke rol heeft. Het afgelopen jaar is er een project uitgewerkt om het tekort aan huisartsen terug te dringen. Dit plan kent verschillende speerpunten, waaronder:
- Werving van huisartsen. Bijvoorbeeld door: Zeeland aantrekkelijk te maken en te houden, gezamenlijke wervingsaanpak die uitgaat van het voortdurend en proactief aantrekken van kandidaten; •
- Organisatie van de huisartsenzorg onder de loep te nemen: ontwikkeling van toekomstbestendige samenwerkingsconcepten.
- Is het college bereidt om Zeeland breed een krachtig wervingsoffensief in te zetten voor de aantrekkelijkheid van Zeeland als woon- en werkregio?
- De aantrekkelijkheid van Zeeland is onderdeel van de bij het antwoord op vraag 2 genoemde aanpak gericht op huisartsen. Daarnaast sluiten we aan bij het ‘aanvalsteam arbeidsmarkt’ waarin Zeeuwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samen werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.
- Zijn de Zeeuwse zorgen over het tekort aan huisartsen ook in Den Haag geadresseerd? Zo ja, wat gaat de landelijke overheid doen om het tekort aan huisartsen drastisch te verminderen?
- Het ministerie van VWS heeft aandacht voor het tekort aan huisartsen in de perifere regio’s en de toegenomen werkdruk bij huisartsen. Ze heeft naar aanleiding van deze signalen opnieuw het aantal opleidings plaatsen voor huisartsen hoger vastgesteld dan het advies van het Capaciteitsorgaan. Volgens betrokkenen bij de Zeeuwse aanpak voor werving van huisartsen worden er ook voldoende huisartsen opgeleid, maar zijn er onvoldoende huisartsen bereid om zich in Zeeland te vestigen.
- De huisartsen en daarmee ook hun praktijk (lees personeel) hebben een belangrijke taak in het bestrijden van infectieziekten, epidemieën, pandemieën en bij de bestrijding van de gevolgen van rampen met gevaarlijke stoffen (chemicaliën, gifgassen enz.). Is het college op de hoogte van het feit dat er in de draaiboeken van de GGD Zeeland en van de Veiligheidsregio Zeeland uitgegaan wordt van voldoende beschikbare huisartsen voor de bestrijding van de hierboven beschreven “rampen”?
- Ja, daarvan zijn we op de hoogte
- Is het college bereid om op korte termijn bij de GGD Zeeland en de Veiligheidsregio Zeeland te vragen naar een analyse van de serieuze problemen die een tekort aan huisartsen nu en binnen 5 jaar zal opleveren bij het invullen van de taken die huisartsen en hun personeel hebben bij de bestrijding van ongevallen en rampen?
- De Veiligheidsregio (VRZ)/GHOR en de huisartsen in Zeeland hebben afspraken vastgesteld in het vigerende convenant “Huisartsenzorg / GHOR / GGD Noord-Brabant & Zeeland”. Hierin staan de taken van huisartsen beschreven tijdens een ramp of crisis. Deze afspraken zijn ook in de planvorming van GGD en GHOR opgenomen. De belangrijkste taak van de huisartsen tijdens een ramp of crisis is de zorg continueren voor patiënten en passanten.
Tijdens het jaarlijks netwerkbezoek van de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) aan de huisartsen wordt besproken in hoeverre de huisartsen hun taken tijdens rampen en crises kunnen waarmaken, of ze hiervoor planvorming beschikbaar hebben en of deze ook regelmatig beoefend wordt. Hierin worden geen problemen geconstateerd.
De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCO) geeft aan dat er onlangs een oefening is geweest met het crisisteam. Tijdens de evaluatie is besproken of er tijdens een crisis, met het oog op de huisartsentekorten, nog voldoende huisartsen zijn om de crisis te beheersen. Het crisisteam voorziet hier voorlopig geen problemen in. Een nadere analyse is volgens de betrokken organisaties niet nodig.