Samen werken aan een regenbestendige gemeente
Het regent vaker harder en dat kunnen de stad en dorpen niet aan. De sponswerking van de stad en dorpen, het tijdelijk kunnen opnemen van het gevallen water en het langzaam weer afgeven, vermindert door de toenemende verharding. Daarnaast zijn de riolen niet geschikt voor de afvoer van extreem grote hoeveelheden regen. De gemeente heeft veel projecten onder handen om het rioolstelsel te verbeteren. Ook worden, zeker bij nieuwbouw projecten, voorzieningen aangelegd om water te kunnen bergen na forse regelval. Maar de gemeente kan het niet alleen. Daar is uw hulp echt bij nodig.
Maatregelen tegen overvloedige regenval
Door de regenpijpen van je gebouw of huis van het riool af te koppelen, ontlast je het rioolstelsel. Om waterschade te beperken, is het bij het afkoppelen belangrijk dat je het regenwater van je gebouw of huis wegleidt. Zorg daarbij voor voldoende opvang- en infiltratiecapaciteit, bijvoorbeeld door middel van een regenwatervijver.
Klinkers of tegels met een open voeg kunnen regenwater in de grond laten wegzakken. Het hoeft dan niet via het riool te worden afgevoerd en het grondwater wordt vanzelf aangevuld. Er zijn ook klinkers met noppen aan de zijkant die regenwater de kans geven om gedeeltelijk weg te lopen.
Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Het hoeft dus niet te worden afgevoerd via het riool. Dit helpt wateroverlast te beperken bij heftige regenbuien. Het weghalen van tegels biedt ook meer ruimte aan flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Het groen houdt bovendien de tuin koeler op hete zomerse dagen.
Een regenton is de eenvoudigste en makkelijkst te installeren regenwaterbuffervoorziening bij je woning. Je kunt het opgevangen regenwater benutten voor het begieten van je tuin – of balkonplanten. Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten tot ongeveer 200 liter.
Heb je een uitbouw of tuinhuisje, weet dan dat groene daken prima bijdragen aan het tijdelijk vasthouden van regenwater. Grind is een vorm van half verharding. Regenwater kan hierdoor in de bodem wegzakken en grondwater aanvullen. Ook dit is een manier om bij heftige regenval wateroverlast te verminderen. Andere te gebruiken materialen kunnen zijn steenslag, schelpen, houtspaanders of dennenschors.
Een aantal voorbeelden om regenwateroverlast en de daaruit voortkomende schade te beperken. Het kan heel simpel, van regenton tot grindstrook.
Hete zomers en natte winters. Het klimaat verandert. Bovendien stijgt de zeespiegel. Naast de verandering van het ‘gemiddelde klimaat’ nemen ook de extremen toe met hevigere neerslag en extreme droogte en hitte. Het is belangrijk om nu al maatregelen te nemen voor het klimaat van de toekomst.
De gemeente Vlissingen werkt samen met haar inwoners aan een duurzame en groene leefomgeving. Elke druppel telt, aan de slag!