Door de klimaatverandering krijgen de steden en dorpen steeds vaker te maken met watertekorten. Droogte kan een bedreiging zijn voor de drinkwatervoorziening. Maar daarnaast is er door extreem weer ook kans op wateroverlast door bijvoorbeeld vaker voorkomende zware regenbuien of wolkbreuken. Een hoge mate aan bestrating in de stad laat water slecht door. Rioleringen kunnen al dat water niet goed verwerken.
Gemeentes kunnen in de toekomst efficiënter omgaan met water door na te denken over een andere inrichting. Meer groen en minder betegeling moet daarbij het belangrijkste uitgangspunt worden.
Meer groen in de stad of dorp is niet alleen goed voor mens, natuur en biodiversiteit. Ook kan groen in de stad bijdragen aan een beter watermanagement. De inwoners kunnen zelf maatregelen nemen om te zorgen dat het effect van het veranderende klimaat in onze omgeving beperkt wordt. Eén van die maatregelen zijn groene, of groenblauwe daken.
Wat is een groen en groen-blauw dak?
Groene daken zijn (bij voorkeur) platte daken voorzien van bij-vriendelijke en waterbergende planten, struiken of zelfs bomen. Een groen dak bestaat vaak uit sedumplantjes op een bestaand ‘plat’ dak. Sedum is een sterk vetplantje dat onderhoudsarm is en goed tegen droogte en extreem veel vocht kan. Omdat het lichtgewicht is en niet diep wortelt, is het uitermate geschikt om op een dak te leggen.
Een groenblauw dak is een groendak met waterberging.
Woon duurzamer met een groen dak.
Groene en groenblauw daken zorgen ervoor dat water wordt opgeslagen waardoor wateroverlast wordt verminderd. Ook zorgen groene daken voor verkoeling in de zomer, verbetering van biodiversiteit en dragen bij aan een leefbare buurt. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld de isolatie in huis: koeler in de zomer, warmer in de winter. Een combinatie van een groene dak en zonnepanelen kan een besparing tot 20 procent op het energierekening opleveren. Want de zonnepanelen functioneren veel beter op een koel dak. Ook gaat een groen dak twee keer langer mee dan een traditioneel dak.
Subsidies: het groeimiddel voor groene daken.
Een groen dak vangt water op tijdens flinke buien waardoor er minder water direct richting het riool gaat. Dit helpt tegen het overstromen van riolen. Daarom zijn groene daken voor veel gemeentes en waterschappen een fijne bijdrage aan watermanagement en geven ze soms subsidie voor een groen dak.
De subsidie is bedoeld voor particulieren die eigenaar zijn van een woning of bedrijfspand in de bebouwde kom in de provincie Zeeland. De subsidie is ook van toepassing op garages die op hetzelfde perceel staan van een bedrijfspand / woning van eenzelfde eigenaar. Daarnaast is het mogelijk om als VVE (Vereniging van Eigenaren) een aanvraag te doen. De subsidie kan één keer aangevraagd worden per adres.
Meer over subsidie in Zeeland kun je lezen via deze link
Het positieve effect van groen.
Groene daken hebben veel meer voordelen. De vegetatie op groene daken haalt bijvoorbeeld schadelijk fijnstof uit de lucht, vergroot de biodiversiteit, dempt geluid, isoleert en vermindert hittestress in de omgeving.
Ze verminderen ook de piek in het riool bij een stortbui. Deze vertraagde afvoer zorgt voor spreiding van waterafvoer naar het riool, vermindert wateroverlast op straat en er is ook minder kans op riooloverstort. Hierdoor blijft het oppervlaktewater schoner. Dat is gezonder voor planten, dieren en mensen.
Partij Souburg-Ritthem zou graag zien dat er in de toekomst steeds meer groene daken zouden komen. Een groen dak is geen luxe meer maar een haalbare oplossing om overtollig hemelwater op te vangen. Het is een van de eenvoudig te realiseren mogelijkheden om regenoverlast en verstening van steden en dorpen te voorkomen. Iedereen woont gewoon prettiger in een groene omgeving.
Om in Zeeland van de subsidieregeling gebruik te maken dien je het aanvraagformulier in te vullen en een getekende offerte in te dienen via deze link