Acht op de tien Nederlanders willen voedselverspilling voorkomen. Dat is goed nieuws. Maar de meeste mensen onderschatten hun eigen verspilling en overschatten de mate waarin ze spaarzaam omgaan met voedsel.
Om die reden vindt van 1 tot en met 7 september 2020 de Verspillingsvrije week van stichting Samen Tegen Voedselverspilling plaats.
In de Verspillingsvrije week worden wij allemaal opgeroepen om actief minder voedsel te verspillen.
Om minder voedselverspilling te realiseren, bundelen bedrijven en publieke organisaties hun krachten in de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ voor het bereiken van een gemeenschappelijk doel: voedselverspilling verminderen met 50% in 2030 ten opzichte van 2015.
In deze crisistijd zijn er veel bedrijven in de agrarische -en voedselsector die hard getroffen worden en hun product(-en) niet kunnen afzetten. In Nederland zijn al vele goede initiatieven ontstaan om de overschotten te vermarkten of te doneren. Door diverse factoren waaronder bijvoorbeeld droogte, het wegblijven van seizoenarbeiders en export beperkingen door het Covid 19 virus, krijgen we lokaal en landelijk de komende maanden te maken met vele tientallen tonnen goed voedsel dat niet geoogst kan worden of waarvoor simpelweg geen markt is.
Samen met verschillende schakels in de voedselketen maakt ‘Samen tegen voedselverspilling’ het mogelijk goed voedsel dat verspild dreigt te worden, een waardevolle bestemming te geven. Deze denkwijze spreekt Partij Souburg-Ritthem aan.
Ook de kleine initiatieven zijn welkom. Zoals die van de Protestantse gemeente in Souburg. Heb je voedsel over? Gooi het niet weg. Deel het met anderen door het in het kastje dat bij de kerk (zijde Ritthemsestraat) hangt te zetten. Er is altijd iemand die het kan gebruiken.
Op www.verspillingsvrij.nl en www.voedingscentrum.nl zijn ook in de Verspillingsvrije week tal van handige tips, inspirerende adviezen en leerzame challenges te vinden.
Wat kunnen wij samen bereiken?
Zo’n 34 kilo eten per persoon per jaar, ongeveer 120 euro per persoon per jaar en circa 14 procent minder impact op het milieu. Dat alles is de winst van het voorkomen van voedselverspilling!
Help mee om Nederland één van de eerste landen ter wereld te maken die voedselverspilling met de helft weet te verminderen in 2030.
Bron: https://samentegenvoedselverspilling.nl/ https://www.rijksoverheid.nl/