Archief voor december 2020
Kerstboodschap 2020
Oost-Souburg, Kerst 2020
Beste lezer,
Een bewogen jaar dat 2020. Wie had gedacht dat we begin dit jaar zouden horen dat de Rijksoverheid toch niet zo’n betrouwbare partner bleek en ervoor koos om de marinierskazerne toch niet in Vlissingen te bouwen? Ik ben nog steeds blij dat we toen riepen “Daarmee schoffeer je een hele provincie!”. Uiteindelijk kwam er een compensatiepakket waar je U tegen zegt, eentje waarvan het effect qua kennis, innovatie, werkgelegenheid en imago uiteindelijk wel eens groter zou kunnen zijn dan alleen die kazerne, hoe graag wij die ook wilden.
Wie had gedacht dat we in maart geconfronteerd zouden worden met wat later de coronapandemie zou gaan heten? Wat mogen wij ons gelukkig prijzen dat we in ons land in staat zijn om onze ondernemers te helpen deze crisis te doorstaan, hoewel ik maar al te goed besef dat dat niet voor iedereen zal gelden. Wie had gedacht dat de bewoners van onze verzorgingstehuizen geen bezoek meer zouden mogen ontvangen? Dat de bioscoop dicht zou moeten, dat je alleen nog kunt afhalen bij je favoriete restaurant?
En toch, toch is er altijd weer die veerkracht van ons als mens, van ons als samenleving. Zo werden er allerlei initiatieven ontplooid om voor elkaar, maar vooral ook om voor onze ouderen te zorgen. Zo ging Film by the Sea ‘gewoon’ door en heropenden John en Janneke hun modezaak na die verwoestende brand. De woningen bij het Kroonjuweel werden opgeleverd, de nieuwbouw van Souburg Noord gestart, komt het Scheldekwartier steeds meer tot leven en werken we aan het Justitieel Complex Vlissingen, mogelijk straks gelegen in Stadslandgoed Nieuwerve. Jan Kaljouw opende in het MuZEEum de foto-expositie van de Souburgse fotograaf Adriaan Kruithof, met foto’s van de inundatie van Walcheren, maar vooral foto’s van Souburg. In Ritthem heeft Klein Theater De Verwachting het nu zwaar, maar onder de bezielende leiding van Peter en Esther vonden er wel concerten plaats in de kerk en passen zij zich voortdurend aan aan de steeds wisselende omstandigheden.
In de politiek zien we dat de verhoudingen steeds vaker op scherp worden gezet. Dat is niet verwonderlijk als je ziet welke keuzes wij moeten maken. Lichtpuntje is het recent verschenen rapport waarin wordt bevestigd dat gemeenten landelijk jaarlijks ruim anderhalf miljard euro te weinig krijgen voor het goed uit kunnen voeren van de jeugdhulp. Het besef dat het zo niet langer kan dringt nu hopelijk door in Den Haag zodat wij hier onze gemeentefinanciën op orde kunnen krijgen.
Over lichtpuntjes gesproken. Terwijl ik u schrijf rijden de verhuisauto’s bij mij in de straat af en aan. De scholen zijn aan het verhuizen. Na de lockdown mogen de kinderen naar hun nieuwe tijdelijke scholen in de Roerstraat en in de Dongestraat. Dat is de opmaat naar nieuwe scholen en tevens naar de bouw van de nieuwe ouderenhuisvesting van WVO Zorg aan het Oranjeplein. Eindelijk gaat het er dan toch van komen. Zo zie je maar, veerkracht en doorzettingsvermogen is waar het om draait.
Voor het nieuwe jaar gloort er hoop, met de start van de vaccinatie tegen het coronavirus gaan we de goede kant op, al denk ik dat het echt nog wel even gaat duren voordat iedereen is ingeënt.
Ook in het nieuwe jaar zal er weer worden gebouwd, plannen worden gemaakt, gezorgd en ontzorgd worden. Reden om met vertrouwen uit te kijken naar de toekomst.
Voor nu wens ik u en uw naasten fijne kerstdagen en alle goeds voor 2021!
Met vriendelijke groet,
Albert Vader
Wethouder
Carbid schieten
De media staan vol met berichten over het zogenaamde “carbid schieten” op oudejaarsavond. Carbid is een vaste stof die in aanraking met water, door een chemische reactie, acetyleengas produceert. Acetyleengas is een zeer brandbaar en explosief gas en dus erg gevaarlijk indien dit door leken tot ontbranding en/of tot ontploffing wordt gebracht.
Het ziet er niet naar uit dat de landelijke overheid overgaat tot het instellen van een landelijk verbod op het Carbid schieten. De rijksoverheid laat dit waarschijnlijk over aan de lokale overheid.
De Partij Souburg Ritthem heeft hierover de volgende vragen:
- Is het college bekend met de gevaren van het gebruik van Carbid? Zeker als dit door leken gebruikt wordt?
Ja, hier is het college mee bekend
- Is het college het met de PSR eens dat Carbid schieten wel eens een grote toeloop van toeschouwers kan opleveren en dat dit met de Corona crisis in het achterhoofd een ongewenste ontwikkeling zou zijn?
Carbid schieten mag op dit moment alleen nog bij een tijdig ingediende melding en als aan alle voorwaarden van de APV wordt voldaan. Belangrijkste voorwaarde is dan nog dat het College de ingediende melding accepteert. B&W kan een aanvraag weigeren. Wij overwegen nog om op voorhand aan te geven dat alle aanvragen zullen worden afgewezen - Gaat het college het gebruik van Carbid om daarmee te “schieten” voor, tijdens en na de oudejaarsviering verbieden?
Nee, dit is reeds geregeld in de APV (Zie tekst hieronder).
- Artikel 2:73 Carbidschieten
- Het is verboden acetyleengas afkomstig van reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze te verbranden op zodanige wijze dat gevaar, schade of hinder voor de omgeving kan worden veroorzaakt.
- Het verbod gesteld in het eerste lid geldt niet indien:
- gebruik wordt gemaakt van melkbussen en/of dergelijke voorwerpen met een maximale omvang van 50 liter, met gebruikmaking van acetyleengas afkomstig van reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen en
- het gebruik plaatsvindt op 31 december van 10.00 uur tot 17.00 uur en
- hiervan ten minste 14 dagen voorafgaand aan de datum van gebruik melding is gedaan aan het college
- de melding vergezeld is van een schriftelijke toestemming van de eigenaar van het terrein van waaraf geschoten wordt en de melding tevens is voorzien van een kaart waarop de betreffende locatie is ingetekend en
- de melding geaccepteerd is door het college.
- De plaats vanwaar geschoten wordt is gelegen:
- op een afstand van tenminste 75 meter van woonbebouwing en
- op een afstand van tenminste 300 meter van inrichtingen voor intramurale zorg en
- op een afstand van tenminste 300 meter van in gebruik zijnde voorzieningen voor het houden van dieren en
- wordt geschoten in een richting welke tegengesteld is aan de richting waarin dicht bij woonbebouwing is gelegen en
- het vrij schootsveld minimaal 75 meter is en hierin geen verharde openbare wegen of paden liggen.
Veilige oversteek Souburg-Noord
Partij Souburg-Ritthem heeft en vraagt al langere tijd aandacht voor een veilige oversteek naar Souburg-Noord. Vanaf begin januari 2021 huisvesten alle Souburgse scholen boven de Burgemeester Stemerdinglaan. Langs diverse kanalen heeft de PSR-input geleverd (*) voor een veilige oversteek. Nog een paar weken en de informatie over een veilige oversteek moet op tafel liggen. Het betreft vele honderden kinderen die vijf dagen per week twee keer per dag de oversteek moeten gaan maken
Vraag 1:
Is de gemeente na samenspraak nog steeds van mening dat de scholen en de ouders vooral verantwoordelijk zijn voor de verkeersveilige oversteek?
Wij zijn van mening dat de verantwoordelijkheid voor een veilige oversteek een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De gemeente heeft hier een rol in het faciliteren van een veilige oversteek. De scholen hebben hier een rol indien extra begeleiding bij de oversteek gewenst is en ouders hebben een rol bij het begeleiden en/ of instrueren van de kinderen. Deze rollen moeten goed op elkaar afgestemd worden
Vraag 2:
Welke rol ziet de gemeente volgens het college in de inzet voor een verkeersveilige oversteek voor de Souburgse kinderen?
Voor de verkeersveilige oversteken zijn wij aan het bekijken hoe we alle weggebruikers goed kunnen informeren dat er schoolgaande kinderen oversteken. Daarnaast proberen wij op een aantal oversteken waar mogelijk een veilige opstelplaats te faciliteren waardoor de oversteek in twee keer gemaakt kan worden en de fietsers veilig kunnen wachten voordat zij de oversteek vervolgen
Vraag 3:
Wat is de stand van zaken inclusief communicatie, graag breed uitschrijven?
Op dit moment zijn wij de situaties nog aan het uitwerken en bespreken we de knelpunten en oplossingsrichtingen met de scholen De onderstaande punten zijn daar ook onderdeel van. Afstemming met de scholen en het daadwerkelijk organiseren van de uitvoering heeft onze prioriteit. Op korte termijn verwachten wij duidelijkheid te kunnen geven hoe we met de situatie om zullen gaan. Zodra wij hierover hebben besloten zullen wij het plan verspreiden op de scholen, op de website etc. zodat de omgeving er ook van op de hoogte is.
*aandacht voor onderstaande punten:
- een fietsvoorziening achter de bungalows Dongestraat, zijde vijver; daarvan heeft de PSR aangegeven dat de gemeente dan zorg moet dragen voor een verharding;
- het zou goed zijn dat in de plannen drie oversteken worden meegenomen te weten: Amstelstraat, Lekstraat en Middelburgsestraat;
- op de kruising Oranjeplein-Lekstraat op beide oversteekplaatsen tijdens in- en uitgaan van beide scholen een verkeersbrigadier vanuit de scholen;
- zeker in de beginfase (aantal weken) vanuit de gemeente een verkeersregelaar op de kruising Oranjeplein-Lekstraat;
- Dongestraat tijdelijk eenrichtingsverkeer maken ter voorkoming van verkeersstromen in twee richtingen;
- de ouder(s)/verzorger(s) vragen te zorgen dat de fietsverlichting voor de zichtbaarheid op orde is;
- alle fietsende kinderen dragen een reflecterend vestje;
- als ouders kinderen naar school brengen worden ze verzocht om de rijsnelheid aan te passen naar maximaal 30 km./per uur;
- zorgdragen voor een eensluidende communicatie tussen scholen/ouders/gemeente;in de eerste weken dagelijks monitoren met een klein team naar eventueel optredende problemen:
- de scholen besteden in hun lessen aandacht aan verkeersveiligheid van huis naar school en omgekeerd.
Vlissingsestraat blijft scherp in beeld!
Ook tijdens de behandeling van de begroting 2021 van onze gemeente heeft Partij Souburg-Ritthem weer aandacht gevraagd voor de Vlissingsestraat. Na eerder financiële middelen voor onderzoek te hebben vrijgemaakt nu ook voor het doorpakken naar uitvoering.
We weten al jaren dat de Vlissingsestraat als verkeersontsluitingsweg niet voldoet. En ook dat het gebruik vaak en veel klachten oplevert. Er is sprake van een verkeersblokkade als bus en vrachtwagen tegenover elkaar staan. Wat Partij Souburg-Ritthem betreft moet de veiligheid van alle verkeersdeelnemers gewaarborgd zijn. Omdat voor elkaar te krijgen is een duurzame veilige weginrichting noodzakelijk. Het parkeren op de stoepen mag dan ook niet meer aan de orde van de dag zijn.
Partij Souburg-Ritthem stelde voor om in de Kadernota (een overzicht van plannen voor nieuwe activiteiten en wat dit gaat kosten) 2022 financiën opneemt om vanuit de onderzoeksresultaten 2020/2021 met een plan van aanpak zorgdraagt voor een veilige Vlissingsestraat voor alle verkeersdeelnemers.
Onze motie (in dit geval voorstel met onze wens) is tijdens de Begrotingsraad aangenomen. Deze motie samen ingediend met de Vlissingse lokale partij LPV is aangenomen met 16 stemmen voor. Naast de indieners LPV en PSR waren dit 50PLUS, SP, POV 1 stem en GL. Partij Souburg-Ritthem is erg blij met deze stap in de goede richting. Wij blijven als fractie het onderzoek, het plan van aanpak en de uitvoering nadrukkelijk volgen.