Beantwoording art. 34 RvO-vragen geluidsoverlast technische installaties ADRZ Vlissingen
Geachte mevrouw/heer, Naar aanleiding van de door u ingediende vragen informeren wij u als volgt. Uw inleiding
- Sinds wanneer is uw college op de hoogte van de klachten?
Antwoord: De eerste klachten heeft de RUD Zeeland namens ons op 7 juli 2018 ontvangen. De RUD Zeeland heeft het ADRZ op 9 juli 2018 daar telefonisch op aangesproken en op 1 november 2018 ook schriftelijk. In de periode 2018 tot op heden heeft de RUD Zeeland van 5 verschillende klagers 12 klachten ontvangen over geluidsoverlast, waarvan één van de klagers meerdere keren klachten heeft ingediend.
- Welke stappen, graag in een tijdlijn, heeft uw college vervolgens gezet?
Antwoord: De RUD Zeeland is regelmatig ter plaatste geweest om zelf de gemelde overlast te kunnen vaststellen.
· In de beginperiode werden de klachten met name ingediend via de e-mail en kon de RUD-Zeeland bij controle nadien, de ondervonden overlast niet constateren.
· Vanaf juli 2018 is de insteek geweest om de overlast in goed overleg met het ADRZ op te lossen. Dit is helaas nog niet gelukt. Het onderzoek loopt nog.
· Eind Q2 van 2020 heeft de RUD Zeeland zelf de overlastsituatie vastgesteld.
· In april 2021 heeft de RUD Zeeland op 2 momenten (één maal in de avond tussen 19.00-21.00 uur en éénmaal in de nachtperiode tussen 05.00 uur – 07.00 uur) geluid gemeten.
· Na het verlengen van de termijn (i.v.m. slechte meteocondities) heeft de onderzoeker in de loop van juli 2021 het akoestisch rapport aan de RUD Zeeland gezonden. De RUD Zeeland heeft het rapport beoordeeld waarna de onderzoeker de opdracht heeft gekregen de gebreken in het rapport te herstellen. De deadline voor het inleveren van het verbeterde rapport is gesteld op 15 november 2021.
· Uit analyse van deze gegevens heeft de RUD-Zeeland op 10 mei 2021 een overtreding gerapporteerd aan het ADRZ. Verder heeft de RUD Zeeland het ADRZ de opdracht gegeven om een volledig nieuw akoestisch rapport op te stellen.
- Zijn de afgegeven vergunningen voldoende en adequaat gehandhaafd?
Antwoord: Het ADRZ moet voldoen aan de regels uit het Activiteitenbesluit. In het Activiteitenbesluit zijn standaard geluidnormen opgenomen (artikel 2.17, lid 1 e.v.) welke gelden ter plaatse van de gevels van geluidgevoelige bestemmingen (o.a. woningen, schoolgebouwen etc.). Verder is er in verband met de transformatie van het voormalige beddenhuis tot studentenwoningen een maatwerkvoorschrift opgesteld voor deze woningen. Hierbij zijn afwijkende geluidnormen ten opzichte van de normen uit het Activiteitenbesluit vastgesteld voor de avond- en nachtperiode (hogere geluidwaarden!). Ook is toen meer geluidruimte voor piekmomenten vastgesteld voor de woningen aan de Sottegemstraat. De normen uit het Activiteitenbesluit en het maatwerkvoorschrift vormen het uitgangspunt bij toetsing. Ten tijde van de eerder genoemde metingen (april 2021) is getoetst aan die normen. Afhankelijk van de klachten wordt veelal ter plaatse of in de directe omgeving van die klachten een waarneming/geluidmeting verricht.
- Heeft uw college het proces gedurende de jaren voldoende gemonitord?
Antwoord: Monitoring heeft zeker plaatsgevonden. Alle klachten en bezoeken zijn gemonitord. Het heeft inderdaad een tijd geduurd om te komen tot het huidige rapport. Het is een complexe situatie, waarvan eerst niet duidelijk was wie de veroorzaker was/is van de overlast. In het gebouw van het ADRZ zijn namelijk ook andere gebruikers gevestigd. Daarnaast is het niet geheel duidelijk, welke bron(nen) er nu precies verantwoordelijk zijn voor de geluidsoverlast. Het onderzoek loopt nog (zie antw. van vraag 2).
- Wat is de mening van uw college dat een oplossing na jaren nog steeds niet voorhanden is?
Antwoord: Het heeft de RUD Zeeland tijd gekost het ADRZ te overtuigen dat de klachten terecht zijn. Op 16 april 2021 heeft het ADRZ zelf de hinderlijke geluidniveaus en het type geluid geconstateerd. Naar aanleiding hiervan heeft het ADRZ actie ondernomen en een nieuw akoestisch rapport laten opstellen.
- De mensen die de overlast ervaren zijn inmiddels moedeloos. Welke mogelijkheden ziet uw college om het proces te versnellen richting een definitieve oplossing?
Antwoord: Het akoestische rapport moeten worden verbeterd, op basis van door de RUD Zeeland gemaakte opmerkingen. Uit dit onderzoek moet uiteindelijk blijken of er voldaan wordt aan de geluidsnorm. Indien niet voldaan wordt aan de normen, moet het ADRZ een plan van aanpak indienen. Dit plan dient door een akoestisch adviseur te worden onderbouwd. De overlastsituatie moet daadwerkelijk beëindigd worden en gegarandeerd moet worden dat aan de geldende geluidnormen voldaan zal worden. Dit zal zo nodig ook door middel van handhaving worden afgedwongen. Er wordt gewerkt met korte termijnen, zodat het proces niet extra vertraagd wordt.