Onderwerp: Aanleg tijdelijke parkeergelegenheid op Rijksmonument Karolingische Burg
Voor bouwpersoneel van bouwlocatie Bouwbedrijf Peters B.V. Oranjeplein zou op de Karolingische Burg tijdelijke extra parkeergelegenheid gecreëerd worden. Op de ontwerpbeschikking ( d.d. 02 maart 2022) zijn er geen zienswijzen binnen gekomen. Dat betekent dat de aanleg van de tijdelijke parkeergelegenheid er al vanaf de start had moeten zijn. Inmiddels is de bouw van Residentie De Karolingenburght van start gegaan en heeft ruim 30 parkeerplaatsen aan de Karolingenbaan in beslag genomen. Op de schaars beschikbare plekken worden tegenwoordig bouwmachines, bouwmaterialen, bedrijfsbusjes en meer dan 10 campers geparkeerd. De aanwonenden en ondernemers kampen voortdurend met parkeerproblemen.
PSR fractie wil antwoord op de volgende vragen ontvangen.
- Wie geeft de vergunning af voor aanleg van de tijdelijke parkeergelegenheid op de Karolingische Burg: de gemeente Vlissingen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed of de staatssecretaris van OCW?
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geeft de vergunning voor de tijdelijke parkeerplaats af. - Is deze vergunning al afgegeven? Zo nee waarom niet?
De ontwerpbeschikking is op 2 maart 2022 gepubliceerd. Vanaf de publicatiedatum gaat de ter inzage termijn in voor een periode van 6 weken. Er zijn inderdaad geen zienswijzen binnen gekomen. Vervolgens moet het RCE het definitieve besluit opstellen. De gemeente heeft hier meerdere malen op moeten aandringen vanwege drukte bij de RCE. Op 31 mei 2022 kreeg de gemeente bericht dat de definitieve vergunning binnenkort wordt toegezonden. Daar wacht de gemeente nu op. Deze vergunning is dan overigens nog niet onherroepelijk. Dat is pas na wederom 6 weken ter inzage te hebben gelegen. - Als de vergunning al afgegeven is, waarom duurt het dan zo lang om deze tijdelijke parkeergelegenheid op de Karolingische Burg te realiseren? Graag toelichting.
Zie antwoord vraag 2. - Kan het college concreet aangeven wanneer de extra parkeerplaatsen operationeel zijn?
Officieel is de vergunning pas onherroepelijk als het definitieve besluit (dat is nog niet binnen) 6 weken ter inzage heeft gelegen. Het college overweegt om wellicht eerder te starten met de werkzaamheden, omdat er immers geen zienswijzen zijn binnen gekomen op het eerder gepubliceerde ontwerp. Na start werkzaamheden duurt het ongeveer 3 weken voordat de tijdelijke parkeerplaats in gebruik genomen kan worden. Theoretisch gezien zou de parkeerplaats dus omstreeks eind juli in gebruik genomen kunnen worden. - Kan het college aangeven (met behulp van een tekening) waar en hoe de tijdelijke parkeerplaatsen op de Karolingische Burg worden gerealiseerd ? En hoeveel tijdelijke parkeerplaatsen er aangelegd worden?
Zie ter indicatie de tekening onderaan. Het gaat om ongeveer 40 parkeerplaatsen. Het aantal is ten opzichte van de tekening iets afgenomen. Besloten is het parkeerterrein iets kleiner te maken in verband met evenement ringrijden en toegankelijkheid elektrakasten en water aan- afvoerpunten. - Mogen de omwonenden, locale ondernemers en de bouwpersoneel van bouwlocatie Vlissingsestraat-Karolingenbaan straks ook gebruik maken van deze parkeerplaatsen? Zo nee, waarom niet?
De tijdelijke parkeerplaats wordt in eerste instantie alleen gerealiseerd voor bouwpersoneel dat werkt aan het Oranjeplein. Mocht het noodzakelijk zijn dat bouwpersoneel van andere projecten hier ook kunnen parkeren dan kan dat in overleg met de projectleider voor Oranjeplein afgestemd worden. De tijdelijke parkeerplaats mag niet door omwonenden gebruikt worden omdat deze hiervoor niet veilig genoeg is. Het gaat om een bouwterrein. Ook wil de gemeente de omwonenden de mogelijkheid geven juist in de buurt van hun woning te kunnen parkeren door het bouwpersoneel naar de tijdelijke parkeerplaats te verwijzen. - De Karolingische Burg is een Rijksmonument. Welke materialen mogen gebruikt worden bij het aanleggen van de tijdelijke parkeerplaatsen op deze bijzonder locatie? Graag toelichting.
De materialisering is omschreven in de vergunningsaanvraag richting Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zijn hiermee akkoord. Er komt een stevig funderingsdoek met hierop een puinverharding van betonpuin. Het is ‘schoon puin’, waarvoor de gemeente een certificaat krijgt van de leverancier. - Als de tijdelijke parkeergelegenheid op de Karolingische Burg gerealiseerd is hoe wordt de circulatie van het verkeer op de Karolingenbaan gepland (inrit, uitrit van en naar de Karolingische Burg)? Welke maatregelen worden genomen ter voorkoming van ‘illegaal’ parkeren op de Karolingische Burg? Graag toelichting.
De circulatie wordt niet aangepast. Verkeer dat vanuit de Karolingische Burg komt, moet voorrang verlenen aan verkeer op de Karolingenbaan. Dit wordt geregeld met verkeersborden die waarschuwen voor in- en uitrijdend bouwverkeer. Het illegaal parkeren wordt door middel van bebording tegen gegaan. Het tijdelijke parkeerterrein krijgt ook de uitstraling van een bouwplaats waardoor het voor niet-bouwpersoneel minder aantrekkelijk wordt om er te parkeren. - Er zijn verschillende evenementen op de Karolingische Burg gepland. Hoe worden deze samen met het parkeren gecombineerd? Staan deze elkaar niet in de weg? Graag toelichting.
Dit is intern binnen de gemeente Vlissingen afgestemd. Deze staan elkaar niet in de weg. Bij aanleg van het parkeerterrein is rekening gehouden met het verharde pad waarop het ringrijden plaatsvindt.