Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Een circulaire ambachtscentrum verbindt een kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, de milieustraat en een onderwijsinstelling met elkaar. Met een focus op producthergebruik wordt het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen hier voorkomen. Behalve voor duurzaamheid, zorgen deze plekken vaak voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En biedt het opleidingsmogelijkheden.
Een circulair ambachtscentrum geeft afgedankte producten en materialen waar mogelijk een tweede leven. Is het nog interessant voor hergebruik door een nieuwe eigenaar, dan gaat het naar de kringloopwinkel. Bij een beschadiging wordt het product gerepareerd of gerefurbished. Bruikbare onderdelen of materialen gaan naar de ambachtswerkplaats. Alleen wanneer er geen upcycling mogelijk is, wordt het afval zorgvuldig gerecycled via de milieustraat. Zo wordt onnodig verbranden voorkomen, hebben producten een langere levensduur en gaan er minder waardevolle grondstoffen verloren
Elementaire bouwstenen:
- Milieustraat;
- Kringloopwinkel;
- Onderwijs en educatie;
- Sociaal domein/ (re)integratie;
- Reparatie.
Reparatie
Een essentieel onderdeel van het circulair ambachtscentrum is reparatie. Bijna elke gemeente heeft een milieustraat, kringloopwinkel en een Repair Café. Maar nog niet overal worden die krachten gebundeld. Door samen te werken kunnen spullen waar bijna niets mis mee is, na een eenvoudige reparatie weer prima gebruikt worden. Zo belanden die kapotte spullen niet op de afvalberg.
Kringloop
De Kringloopbedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de Circulaire Economie en inclusieve samenleving en zijn een onmisbare schakel in het Circulair Ambachtscentrum. Uit afgedankte goederen weten kringloopbedrijven lokale maatschappelijke waarde te creëren en producten een langer leven te geven.
Sociaal
Een circulair ambachtscentrum kan niet bestaan zonder mensen die er werk van maken en bevordert sociale cohesie in de maatschappij. Circulaire ambachtscentra combineren een breed scala aan activiteiten en bieden daarmee volop werkgelegenheid en kansen voor het sociale domein. De uitdaging voor gemeenten en circulaire ambachtscentra is deze kansen te verzilveren en vraag en aanbod van werkplekken en nieuwe bedrijvigheid bij elkaar te brengen.
Onderwijs
In een circulair ambachtscentrum wordt de focus verlegd van het recyclen van afval naar product hergebruik. Hier horen ‘circulaire vaardigheden’ bij. Om deze een prominente plek te geven in de kringloopeconomie is samenwerking met het onderwijs onmisbaar.
Het is belangrijk dat leerlingen over de waarde van tweedehands spullen leren het nut van repareren zien en anders gaan denken over ‘spullen’. Daarnaast kan een circulair ambachtscentrum weer leren van de leerlingen, de frisse blik op oude materialen gebruiken waar iets nieuws van gemaakt kan worden, en ze kunnen de circulaire vaardigheden overbrengen op de volgende generaties.
Bezoekers van de milieustraat die in het verleden niet bezig waren met circulariteit en het hergebruik van grondstoffen, komen hier nu mee in aanraking. De verwachting is dat dit zal leiden tot een toenemend bewustzijn van mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan het sluiten van materiaal- en grondstofkringlopen. Circulair ambachtscentrum zou een mooi aanwinst zijn voor onze gemeente en regio mits een geschikte locatie wordt gevonden.
Partij Souburg-Ritthem zegt al lang: nadenken voor de aankoop, gebruiken, hergebruiken of doorgeven en dan pas eventueel op een bewuste manier weggooien.
Bron: irado.nl