Geachte College,
De bezitters van elektrische auto’s die aangewezen zijn op een laadpaal in de publieke ruimte, zijn er niet altijd zeker van dat zij ook daadwerkelijk hun auto kunnen opladen op het moment dat dit noodzakelijk is. Het nu nog beperkte aantal laadplekken in onze gemeente vergroot de afhankelijkheid van beschikbare laadpunten. Daarnaast komt het voor dat niet-elektrische auto’s op parkeerplekken bij oplaadpalen geparkeerd worden.
Door de huidige technologische ontwikkelingen is het aanleggen van een eigen oplaadpunt aan huis mogelijk. In principe kan elke bezitter van een elektrische auto zo’n oplaadpunt aan of bij zijn woning aan laten leggen. In de meeste gevallen moet een kabel vanuit huis over het openbaar trottoir of weg gelegd worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om kabelgoottegels aan te leggen, waardoor bezitters van een elektrische auto zonder hinder te veroorzaken voor andere weggebruikers/verkeersdeelnemers hun auto kunnen opladen.
De PSR is van mening dat hier actief op ingezet zou moeten worden.
Partij Souburg-Ritthem heeft onderstaande vragen gesteld. De antwoorden van het College zijn ingevoegd:
- Is er in onze gemeente beleid betreffende oplaadpalen voor elektrische auto’s? Zo ja, kunt u deze aan de PSR toezenden? Zo nee, waarom is dit er (nog) niet?
Antwoord: Ja, in onze gemeente zijn de ‘Beleidsregels oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen gemeente Vlissingen’ van kracht. - Indien er een oplaadpalenbeleid voorhanden is, kunt u dan aangeven vanaf welke datum dit ingegaan is en voorziet dit nog in de huidige behoefte aan deze voorziening?
Antwoord: De beleidsregels zijn ingegaan per 7 maart 2017. Anno 2023 zijn de zaken en gedachten omtrent elektrisch rijden veranderd. Sommige zaken in het beleid zullen veranderd moeten worden om de opmars van elektrisch rijden bij te benen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een vernieuwde laadvisie die beter aansluit bij de huidige tijd en technologische mogelijkheden. - Hoeveel oplaadplekken in de publieke ruimte zijn er op dit moment in onze gemeente? Wordt het aantal de komende jaren nog uitgebreid? Kan het college deze oplaadpunten op een plattegrond weergeven? Zo ja, deze graag met de PSR delen.
Antwoord: Er zijn op dit moment 30 locaties in de publieke ruimte van de gemeente Vlissingen waar openbare laadpalen staan. Het aantal laadpunten varieert per locatie. In de meeste gevallen gaat het om twee laadpunten per locatie. Dit aantal wordt de komende maanden en jaren nog uitgebreid. Op de website www.oplaadpunten.nl zijn de locaties van de laadpalen in te zien. - Bewoners merken regelmatig dat de oplaadplaatsen bezet worden door auto’s die reeds volledig zijn opgeladen of zelfs ook door niet elektrische auto’s. Welk beleid geldt in de gemeente om dit tegen te gaan dan wel te voorkomen?
Antwoord: De oplaadpunten (voorzien van een bord) zijn enkel bestemd ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen. Dit houdt in dat het voertuig met een kabel aangesloten moet zijn op de laadpaal. Voertuigen die ‘parkeren’ op de laadpunten worden beboet. Als de elektrische auto vol is moet deze direct worden verwijderd. Dit is een gevoelig punt, omdat handhavers niet kunnen zien of de auto 5 minuten vol is, of al 2 uur. Op dit moment wordt hier door handhavers geen prioriteit aan gegeven, tenzij er sprake is van klachten. - Wat kan een inwoner doen die geen eigen oprit heeft en een kabel van huis over een openbaar trottoir of weg wil laten leggen om zijn auto op te laden?
Antwoord: Een inwoner die niet in het bezit is van een parkeergelegenheid op eigen terrein kan een openbare laadpaal in zijn/haar buurt aanvragen. Het is niet toegestaan om op openbaar gebied vanuit de woning de elektrische auto op te laden. - Hoe kijkt het college tegen het introduceren van kabelgoottegels in de onze gemeente aan om de inwoners zonder eigen oprit tegemoet te komen en tegelijkertijd om de toegankelijkheid en veiligheid van het trottoir te waarborgen?
Antwoord: Kabelgoottegels kunnen struikelgevaar voorkomen en komen de welstand ten goede. Echter, kabelgoottegels of opladen vanuit de woning zorgt voor het claimen van openbare parkeergelegenheid. Dit roept ongemak op voor zowel de elektrische rijder als de buren. Als buren of andere weggebruikers op de parkeerplaats parkeren waar de kabelgoot op uitmondt, kan de elektrische rijder immers niet opladen. In het ergste geval leidt dit tot buurt- of burenruzies. Als een elektrische rijder geen parkeergelegenheid heeft op eigen terrein, kan hij/zij de auto opladen bij een elektrische laadpaal op een centraal punt in de wijk. Daarnaast zorgen kabelgoten voor onmogelijkheden bij herinrichtingsprojecten. In sommige gevallen is het omwille van de verkeersveiligheid aan te raden de parkeerzijde om te draaien of iets anders te wijzigen in de openbare ruimte. In dat geval kunnen bewoners met een kabelgoot niet meer laden vanuit de woning. Dit zorgt voor veel verzet, waardoor ongewenste of verkeersonveilige situaties mogelijk in stand moeten worden gehouden in een nieuwe weginrichting. - Als aanleggen van kabelgoottegels veilig gebeurt, kunnen de inwoners voor de deur laden en blijven er elders openbare parkeerplaatsen vrij: een win-win situatie!” Is het college het met deze stelling van de PSR eens?
Antwoord: Het college is het niet eens met deze stelling. Zie ons antwoord bij vraag 6. - Kan het college ons inzicht geven in de toename van aanvragen voor elektrische laadpalen gedurende het laatste jaar hier in onze gemeente?
Antwoord: Op dit moment is er sprake van gemiddeld 20 aanvragen per maand bij marktpartij Agrisnellaad. Wij hebben hier geen grafieken van die aangeven wat de toename in aanvragen is in de afgelopen 12 maanden. - Is het college bereid op zoek te gaan naar oplossingen om aan huis betere mogelijkheden voor het aanleggen van een oplaadpunt te creëren in situaties waarbij een openbare trottoir voor de deur ligt. Zo nee, waarom niet. Zo ja, graag toelichting.
Antwoord: Het college wil inzetten op meer centrale oplaadpunten in de wijk, waar elektrische rijders zonder parkeergelegenheid op eigen terrein de auto kunnen opladen. Om dat te bereiken willen we de drempel om openbare laadpalen te plaatsen verlagen. Zaken als parkeerdruk vormen in de huidige situatie nog te vaak een belemmering.