Door meerdere eigenaren van de nieuwbouwwoningen, die reeds opgeleverd zijn dan wel binnenkort opgeleverd worden, zijn wij benaderd i.v.m. de afwatering in dit gebied en de hoge stand van het grondwater. Bij regen wordt het water niet voldoende afgevoerd en komt zodoende in de kruipruimtes van de woningen terecht. Met overlast als gevolg. Partij Souburg heeft de onderstaande vragen gesteld over dit probleem:
Vraag 1: Souburg Noord fase 2 is/ wordt gebouwd op het laagste punt van Oost-Souburg. Is de bouwgrond voorafgaand aan het bouwen van de woningen opgehoogd? Zo nee, waarom niet. Graag toelichting.
Antwoord: De grond in fase 2 is voorafgaand bij het bouwrijp maken niet opgehoogd. Bij het bepalen van de hoogtes in Souburg Noord fase 2 is aansluiting gezocht bij de hoogtes in het omliggende gebied, m.n. van fase 1. Aangezien het daarvoor niet nodig was om de grond op te hogen is dat niet gedaan.
Vraag 2: Zijn bij het gereed maken van de kavels de voorwaarden van het huidige rioolplan opgevolgd? Zo nee, waarom niet? Graag toelichting.
Antwoord: Het rioleringsplan zegt niets over gereedmaken van kavels. In het rioleringsplan staat hoe de riolering moet worden aangelegd en op welke manier aan de gemeentelijke watertaken wordt voldaan. De riolering in het gebied is aangelegd conform het rioleringsplan.
Vraag 3: Is de juiste maaiveldhoogte ten aanzien van NAP gehanteerd door de gemeente? Zo ja, welke maaiveldhoogte is gehanteerd, zo nee, waarom niet. Graag toelichting.
Antwoord: De hoogtes in het Souburg Noord fase 2 variëren waardoor niet één bepaalde maaiveldhoogte kan worden gegeven. De wijk is aangelegd op de hoogtes zoals vooraf is ontworpen. Tussen de woningen die aan de waterpartij liggen zal het profiel in de woonrijp-fase iets worden aangepast om het water nog beter te geleiden naar de waterpartij.
Vraag 4: Volgens de ( nieuwe) bewoners zou er geen hemelwaterafvoer aangelegd zijn aan Hof Engelenburg. Is dit juist?
Antwoord: Er is geen hemelwaterriool aangelegd.
Vraag 5: Indien voorgaande vraag bevestigend beantwoord wordt, vernemen wij graag hoe de afwatering van hemelwater aangelegd is. / Hoe hemelwater dan wel afgevoerd wordt.
Antwoord: Het hemelwater wordt oppervlakkig, dat wil zeggen via de tuinen, de straat en het openbaar groen afgevoerd naar de waterpartij. Globaal gezien kan gezegd worden dat fase 2 is aangelegd als een terp, met het hoogste punt in het groen aan de Bogaert. Souburg Noord fase 2 is aan 3 zijden omsloten door water (sloten/waterpartij). De vierde zijde heeft een wadi die uitkomt in de waterpartij. Daarmee kan het regenwater altijd worden afgevoerd. Op deze manier voert de gemeente haar gemeentelijke watertaak op een klimaat adaptieve manier uit. In andere wijken (bijvoorbeeld Claverveld) is gebleken dat tijdens extreme neerslag deze oplossing veel beter werkt dan op de traditionele manier met buizen.
Vraag 6: Wordt over bovenstaande problematiek van de wateroverlast overleg gepleegd tussen de gemeente, projectontwikkelaars en eigenaren? Zo nee, waarom niet? Graag toelichting.
Antwoord: Er is tussen gemeente en projectontwikkelaars regelmatig overleg geweest over water in de kruipruimtes. De gemeente en de projectontwikkelaars hebben geconstateerd dat het geen kwaad kan dat er water in de kruipruimtes staat. In 1993 is een aanpassing in het Bouwbesluit doorgevoerd waarin staat dat de vloer van een woning vloeistof- en dampdicht behoort te zijn (Artikel 3.21 Bouwbesluit). In principe zou het grondwater dus tot aan de vloer moeten kunnen staan.
Op particulier terrein kan en mag de gemeente geen maatregelen nemen. Indien de bewoners het water willen wegpompen, is dat hun goed recht. Beter kunnen ze ontwateren door middel van drainage of grindkoffers in de tuin aanleggen.
In veel gebieden in Nederland is het heel gebruikelijk dat er water in de kruipruimte staat. Omdat bewoners het vervelend vinden dat er water in de kruipruimte staat, heeft de gemeente als oplossing geboden dat de drainage die in de kuipruimte ligt (bij de projectmatige woningen) aan de Bogaert kan worden aangesloten op het hemelwaterriool en aan Hof Engelenburg kan worden aangesloten op het vuilwaterriool op eigen terrein achter het ontstoppingsputje mits men daar en terugslagklep tussen zet. Dit is in een algemene brief aan alle bewoners meegedeeld Deze aansluitingen zullen moeten worden gemaakt op de grond van de bewoners en gelet hierop zullen wij dat als gemeente niet aanleggen/aansluiten. Aangezien er wettelijk gezien geen noodzaak is (er is gebouwd conform het bouwbesluit), zien de ontwikkelaars hier geen rol in voor zichzelf.
Vraag 7: Welke maatregelen heeft de gemeente Vlissingen genomen / is de gemeente van plan te nemen om het grondwaterpeil in Souburg Noord fase 2 te verminderen?
Antwoord: In het algemeen geldt dat de gemeente Vlissingen zoveel als mogelijk probeert water te infiltreren in de bodem. Door klimaatverandering wordt droogte een steeds groter probleem.
En in Zeeland speelt daarbij ook de invloed van zout kwelwater. Water dat niet in het openbare gebied kan infiltreren stroomt in Souburg Noord fase 2 naar de waterpartij. Zoals bij de beantwoording van vraag 6 al is aangegeven kunnen bewoners, wanneer zij water in de kruipruimte onwenselijk vinden, hier zelf maatregelen voor treffen door de aansluiting te realiseren. En als gemeente zullen we, zoals bij vraag 3 aangegeven, het profiel tussen de woningen die aan de waterpartij liggen in de woonrijp-fase iets aanpassen om het water nog beter te geleiden naar de waterpartij.
Vraag 8: De bewoners worden van het kastje naar de muur gestuurd. Wie moet volgens de gemeente de problemen rondom de afwatering oplossen? Wie is hier verantwoordelijk voor?
Antwoord: Volgens het Bouwbesluit is een hoge grondwaterstand onder een woning geen probleem. In de openbare ruimte stroomt regenwater wat niet in de bodem infiltreert, richting het oppervlakte water. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Op particulier terrein is de perceelseigenaar verantwoordelijk en voor het kwaliteits- en kwantiteitsbeheer van het oppervlaktewater is het waterschap verantwoordelijk. De projectontwikkelaar/aannemer is verantwoordelijk om het Bouwbesluit na te leven.
Daarnaast is fase 2 van Souburg Noord nog steeds in ontwikkeling ook al zijn de meeste woningen inmiddels bewoond. Voorafgaand aan de bouw, tijdens het bouwrijp maken, wordt de grond geroerd. Dit heeft gedurende een wat langere tijd gevolgen voor de infiltratie van het regenwater. Ervaring bij andere nieuwbouwprojecten (o.a. Claverveld) is dat dit na verloop van tijd verbeterd en de grond zich hersteld. Verder is er de afgelopen maanden veel regen gevallen. Tijdens de bouw werkte de oppervlakkige afvoer van het regenwater nog niet goed. Dit komt deels doordat het gebied nog woonrijp (definitieve bestrating en groeninrichting) gemaakt moet worden, er lagen enkel bouwwegen. En deels doordat de afvoer via de oppervlakte werd geblokkeerd door bouwmaterialen en hopen grond. De verwachting is dat de situatie in verloop van tijd verbetert.