De Middelburgsestraat te Oost-Souburg bestaat uit een recht stuk weg, een bocht en een recht stuk weg. Het is een 30 km weg! Op de rechte weggedeelten kunnen rijsnelheden door gemotoriseerd zwaar boven de toegestane 30 km per uur komen. Ook de inrichting van deze straat nodigt helaas uit tot gevaarlijk rijgedrag dat gepaard gaat met hoge snelheden. Het spreekt voor zich dat alle omwonenden deze situatie levensgevaarlijk en uitermate ongewenst vinden! Bovendien bevindt zich een school in deze straat en is het tevens een rijroute richting een iets verder gelegen basisschool. De omwonenden zijn van mening dat hun veiligheid en die van de (jonge) weggebruikers niet gewaarborgd is in deze straat.
Het lijdt voor Partij Souburg-Ritthem geen twijfel, dat omwonenden zich ernstig zorgen maken over de verkeersveiligheid.
Een 30 kilometerstraat mag absoluut geen racebaan zijn!
Partij Souburg-Ritthem hecht veel belang aan verkeersveiligheid. We zijn van mening dat de inrichting van een weg zo optimaal mogelijk moet zijn om enerzijds op een veilige en prettige manier elkaar te passeren en anderzijds goed verkeersgedrag te stimuleren.
Daarbij is een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer ook belangrijk. Evenzo draagt een veilige straat ook bij aan de leefbaarheid en een prettige woonomgeving.
Reeds meerdere jaren hebben zowel de bewoners van de Middelburgsestraat als ook Partij Souburg-Ritthem zich ingezet om dit probleem proberen op te lossen. Tot nu toe is er geen actie ondernomen om bovenstaande situatie aan te pakken en wij vragen ons af of er eerst iets ernstigs moet gebeuren vooraleer er door het college daadwerkelijk stappen ondernomen worden!
Met de onderstaande vragen wil Partij Souburg-Ritthem haar ongenoegen uitspreken over de nu al 4 jaar lopende zorgwekkende verkeersproblemen in de Middelburgsestraat.
Vraag 1: Is het college bekend met de onveilige situaties die ontstaan zijn door de structurele snelheidsoverschrijdingen en toegenomen drukte in de Middelburgsestraat? Graag toelichting.
Ons antwoord: We beschikken over een aantal indicatoren voor de verkeersveiligheid. Dat zijn de klachten en meldingen, geregistreerde ongevallen en de rijsnelheden. Op basis van deze gegevens zijn we bekend met de ondervonden verkeersonveiligheid door bewoners.
Vraag 2: Kan het college aangeven welke inrichtingseisen er gelden bij een 30-kilometerzone zodat handhaving plaats kan vinden? Graag toelichting.
Ons antwoord: In de “ASVV 2021” van het verkeerskundig kennisinstituut CROW zijn de inrichtingseisen voor woonstraten 30 km/uur (erftoegangswegen binnen de bebouwde kom) opgenomen. Kort gezegd zijn dit de uitgangspunten:
• minimale wegbreedte is 4,80 meter en ideale wegbreedte is 5,80 meter
• open verharding/streetprint (uitstraling open verharding)
• een rijbaan zonder rijrichtingscheiding
• in de ideale situatie zijn er opsluitbanden aanwezig en er is geen witte lengtemarkering aanwezig (fietsstroken, kantmarkering, parkeervakken en dergelijke)
• openbare verlichting is aanwezig
• geen voorzieningen voor (brom)fiets- en/of landbouwverkeer
• oversteken op wegvakken is toegestaan voor langzaam verkeer
• parkeren kan op de rijbaan
• ontwerpsnelheid is 30 km/h
• voorrang op kruispunt is niet geregeld (gelijkwaardige kruispunten)
De inrichting van de Middelburgsestraat voldoet aan de inrichtingseisen. Handhaving op snelheid is mogelijk. Snelheidshandhaving kan de gemeente helaas niet zelf doen. Deze bevoegdheid ligt enkel bij de politie.
Vraag 3: Hoeveel en welke klachten en mails, vanaf 2019, heeft het college van bewoners ontvangen inzake de genoemde weg? En welke acties zijn dientengevolge ondernomen? Graag aantal per jaar met toelichting.
Ons antwoord: Er zijn sinds 2019 8 meldingen gemaakt over de verkeersveiligheid en 2 aanvullende meldingen over de herinrichting die in 2019 heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding van deze meldingen hebben de melders reactie ontvangen, zijn er acties ondernomen rondom het Kroonjuweel en is de voorrangssituatie met het kruispunt Burgemeester Stemerdinglaan verduidelijkt.
Vraag 4: Is er sinds 2020 gekeken naar optimalisatie van de verkeersveiligheid in de Middelburgsestraat? Zijn er snelheidsmetingen uitgevoerd? Zo ja, wat waren daarvan de uitkomsten en is hierbij gekeken naar de mogelijkheid van herinrichting. Indien nee, waarom niet?
Ons antwoord: In mei 2023 heeft verkeerskundig adviesbureau Goudappel B.V. het rapport ‘Verkeersonderzoek Souburg-Noord fase 3’ opgeleverd. In dit verkeersonderzoek is een prognose gemaakt van de stijging van het verkeersaanbod en heeft het bureau aanbevelingen gedaan. Het gaat om een stijging van 1.000 motorvoertuigen per etmaal (mvt/etm) naar 1.300 motorvoertuigen per etmaal in de Middelburgsestraat. Een maximale intensiteit van 4.000-5.000 mvt/etm is gangbaar. In de aanbevelingen stelt Goudappel B.V. dat er geen wijzigingen noodzakelijk zijn.
Goudappel B.V. heeft in haar studie geen snelheidsmetingen uitgevoerd. Wij hebben wel inzicht in de snelheidsmetingen op basis van GPS-data. Deze gegevens geven een V85-snelheid van 37 tot 41 km/u weer. In het aankomende Programma Mobiliteit stelt de raad interventienormen vast, zodat duidelijk wordt welke verkeerssnelheden in een bepaalde setting acceptabel zijn en hoe het college om kan gaan met structurele overschrijdingen.
Vraag 5: Om de Middelburgsestraat minder aantrekkelijk voor hardrijders te maken wordt door de aanwonenden voorgesteld om de straat anders in te richten. Hierdoor zou tegelijkertijd ruimte ontstaan om extra groen te planten en aan te leggen. De bewoners van de Middelburgsestraat willen, dat de weg zo snel mogelijk met snelheidsbeperkende en veilig voor alle gebruikers (bijvoorbeeld bloembakken), manier wordt ingericht. Is het college bereid om de aanvullende maatregelen te nemen? Graag toelichten.
Ons antwoord: In 2019 is de Middelburgsestraat heringericht tussen de Burgemeester Stemerdinglaan en de Esdoornstraat. De herinrichting heeft plaatsgevonden in samenspraak met de bewoners door middel van een participatietraject. Op basis van de input door bewoners zijn diverse snelheidsremmende maatregelen aangebracht, namelijk een algehele versmalling van de rijbaan, het verwijderen van markeringen, kruispuntplateaus, een wegversmalling, klinkerverharding en parkeergelegenheden op de rijbaan. Er is bewust niet gekozen voor drempels, omdat diverse huizen niet onderheid zijn. Drempels kunnen hierdoor zorgen voor trillingsoverlast. Enkele bewoners hebben om deze reden aangegeven geen drempels te willen. Drempels hebben daarentegen wel het grootste effect op de snelheid van het verkeer.
Het overige deel van de Middelburgsestraat, tussen de Esdoornstraat en de Lekstraat, wordt heringericht na oplevering van Souburg Noord Fase 3. Bij deze herinrichting zullen wij de omwonenden betrekken via participatie en aandacht hebben voor de verkeerssnelheid. Het college is bereid de ondervonden problematiek te onderzoeken en in gesprek te gaan met de bewoners.
Vraag 6: Binnenkort starten in Souburg Noord nieuwe bouwprojecten. Is het college het met de PSR eens dat dit, samen met het autoluw maken van de Schroeweg, in de toekomst, tot extra toenemend verkeer in de Middelburgsestraat zal leiden? Zo ja, welke mogelijkheden ziet het college om de verkeersstroom door de Middelburgsestraat beter te managen?
Ons antwoord: Zie ons antwoord op vraag 4. De verkeersintensiteiten op de Middelburgsestraat vallen na oplevering van Souburg Noord Fase 3 ruim binnen de marges.
Vraag 7: Heeft het college gezocht naar alternatieve oplossingen voor de verkeerskundige situatie? Zou het mogelijk zijn om de Middelburgsestraat eenrichtingsverkeer, gedeeltelijk of geheel, te maken? Graag toelichten.
Ons antwoord: Zie ons antwoord op vraag 4. De aanbeveling van Goudappel B.V. is dat geen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Het invoeren van eenrichtingsverkeer heeft grote impact op de verkeerscirculatie in de wijk. Daarnaast gaat de verkeerssnelheid bij eenrichtingsverkeer doorgaans omhoog, omdat er geen tegenliggend verkeer wordt verwacht. Tot slot vraagt het invoeren van eenrichtingsverkeer wederom om een complete herinrichting. Wij raden dit af.
Vraag 8: Is het college bereid om met de aanwonenden in gesprek te gaan om de verkeerssituatie in de Middelburgsestraat aan te pakken zodat het veiliger voor alle weggebruikers en bewoners wordt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, graag een toelichting.
Ons antwoord: Ja, het college is bereid in gesprek te gaan met de bewoners over de ondervonden problematiek. Daarnaast worden interventienormen opgenomen in het aankomende Programma Mobiliteit. Zie ook het antwoord op vraag 4.