Het is zaterdagochtend, de zon schijnt en Vlissingen ligt er prachtig bij. Toeristen en reizigers komen aan met de trein, klaar om de stad en de Zeeuwse kust te verkennen. Ze lopen verwachtingsvol naar de OV-fietsverhuur bij het station, alleen om daar voor een gesloten deur te staan.
Vlissingen, een stad die leeft van toerisme en bezoekers, heeft hier toch een vreemde keuze gemaakt. Terwijl op andere stations in Nederland de OV-fietsverhuur de klok rond open is of volledig geautomatiseerd werkt, blijft het in het weekend in Vlissingen stil. Geen fiets om de stad te ontdekken, geen eenvoudige oplossing voor diegenen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.
In een tijd waarin gemak en toegankelijkheid vooropstaan, zou ook Vlissingen hierin mee
moeten gaan. Een volledig geautomatiseerde verhuur, zonder afhankelijkheid van beperkt
personeel, zou een uitkomst zijn. Het is niet alleen een kwestie van service, maar ook van
imago voor onze stad. Want laten we eerlijk zijn, een stad die moeilijk toegankelijk is,
verliest snel haar charme.
Dus, Vlissingse college, het is tijd om mee te fietsen met de rest van het land. Want
toeristen en reizigers verdienen beter.
Partij Souburg-Ritthem wil graag een antwoord krijgen op de volgende vragen:
- Waarom is in onze gemeente ervoor gekozen om de OV-fietsverhuur bij station
Vlissingen in het weekend te sluiten, terwijl op andere stations in Nederland de
verhuur doorgaans 24/7 beschikbaar is of volledig geautomatiseerd werkt?
Ons antwoord: De openingstijden van de OV-fiets worden bepaald door de NS in samenwerking met de Rijwielshop. De huidige openingstijden in het weekend zijn van 10.00-19.00 uur. Wij zijn als gemeente Vlissingen, via het project Stationsplein, in contact met de NS om deze tijden in de (nabije) toekomst te verruimen naar 24×7. We gaan in Vlissingen ook een volledig geautomatiseerd systeem krijgen zoals dat ook op andere stations wordt gebruikt. - Is het college op de hoogte van de impact die de beperkte beschikbaarheid van OV-fietsen in het weekend heeft op toeristen en reizigers die Vlissingen bezoeken? Graag toelichting?
Ons antwoord: Zie antwoord op vraag 1 met als aanvulling dat er op het station ook deelfietsen beschikbaar zijn van Cyclehub (via Gaiyo app) en van Promo-bikey. Dit zijn deelfietsen die 24×7 beschikbaar zijn. - Is het college bereid om samen met de Nederlandse Spoorwegen te kijken naar
oplossingen om de OV-fietsverhuur in Vlissingen ook in het weekend toegankelijk
te maken? Graag toelichting.
Ons antwoord: Zie antwoord op vraag 1. - In hoeverre kan de inzet van Orionis personeel of van de statushouders, zoals voorgesteld in het project “Wind in de zeilen,” een oplossing bieden voor de beperkte openingstijden van de OV-fietsverhuur
Ons antwoord: De deelfietsen van Cyclehub, zoals bij vraag 2 vermeld, zijn in samenwerking met Wind-in-de-Zeilen tot stand gekomen. Via Cyclehub wordt er deels gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.bij station Vlissingen? - Gaat het college met de Nederlandse Spoorwegen in gesprek over de mogelijke inzet van Orionis personeel of statushouders om de OV-fietsverhuur in het weekend operationeel te houden? Graag toelichting.
Ons antwoord: Zie antwoord op vraag 4, met als aanvulling dat voor een volledig geautomatiseerd systeem van de NS geen inzet van personeel nodig is - Hoe kan het college bijdragen aan een oplossing voor de beperkte openingstijden van de OV-fietsverhuur bij station Vlissingen, zodat dit beter aansluit bij de mobiliteitsdoelstellingen (Fiche 3: Living Lab Slimme Mobiliteit) bij de herontwikkeling van het Stationsgebied.
Ons antwoord: Zie antwoord op vraag 1 en 2. Er wordt door de gemeente Vlissingen, samen met de stakeholders, inmiddels gewerkt aan het breder beschikbaar krijgen van deelfietsen over heel Vlissingen.