Geacht college,
Partij Souburg-Ritthem maakt zich zorgen over de toekomst van onze veiligheid. De brandweer en jeugdbrandweer zijn van onschatbare waarde voor onze gemeenschap. Zij staan dag en nacht klaar om levens te redden, onze huizen te beschermen en ons een gevoel van veiligheid te geven.
Het vooruitzicht van bezuinigingen bij Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) raakt ons diep. Het mogelijk schrappen van essentiële taken, zoals de jeugdbrandweer, het duikteam, rampenpreventie, nazorg, preventieve voorlichting of een langere responstijd bij branden, betekent niet alleen dat onze veiligheid op het spel staat, maar ook dat het vertrouwen in een snelle en adequate hulpverlening wordt ondermijnd.
In een provincie als Zeeland, waar de risico’s groot zijn door de aanwezigheid van kerncentrales (en de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales), het toenemende transport van waterstof en ammoniak, de opslag van gevaarlijke stoffen, de drukke vaarroutes, de ontwikkelingen in de haventerreinen en de toenemende drukte op de A58, kunnen we het ons niet veroorloven om op veiligheid te bezuinigen. Voor ons gaat het hier niet alleen om een financiële kwestie, maar om mensenlevens en om de trots en het respect die onze hulpverleners in alle opzichten verdienen.
De PSR ontvangt graag antwoord op de volgende vragen:
- Kunnen wij als gemeente de veiligheid waarborgen wanneer de VRZ haar taken moet inkrimpen?
- Welke stappen worden ondernomen richting het Rijk om ervoor te zorgen dat de VRZ voldoende middelen ontvangt om toekomstbestendig te blijven en haar taken te kunnen blijven uitvoeren?
- Heeft het college overleg gehad met andere gemeenten over de financiële consequenties en zijn de gemeenten en ons college bereid om extra financiële middelen vrij te maken om de belangrijkste taken van de VRZ te behouden?
- Hoeveel jongeren worden jaarlijks opgeleid via de jeugdbrandweer in onze gemeente? Wat kan onze gemeente doen om specifieke initiatieven zoals de jeugdbrandweer te behouden en ondersteunen, gezien hun belangrijke rol in het opleiden van hulpverleners?
- Elke bezuiniging op veiligheid keurt de PSR af. Bezuinigingen op de nazorg voor mensen die regelmatig hun leven voor ons riskeren, vindt de PSR echter volstrekt onacceptabel. Hoe wordt ervoor gezorgd dat hulpverleners voldoende nazorg blijven ontvangen, ondanks mogelijke bezuinigingen?
- Worden er alternatieve financieringsmogelijkheden onderzocht om essentiële taken, zoals nazorg en preventieve voorlichting, te behouden?
- Welke specifieke risico’s ontstaan voor onze gemeente als de VRZ wordt gedwongen om taken zoals het duikteam of de rampenvoorbereiding af te stoten?
- Hoe beoordeelt het college de impact van bezuinigingen op de lange termijn, bijvoorbeeld op het gebied van rampenpreventie en de training van hulpverleners?
- Wat zal het college doen om te voorkomen dat de “ziel” van de VRZ, zoals genoemd door de directeur Joke Gaemers (artikel in de PZC 13-12-24), verloren gaat door taakverkleining en mogelijke demotivatie onder medewerkers?