Citymarketing. Bouwen aan Vlissingen als evenementenstad
In Cinecity XXL kwamen een groot aantal ondernemers, vertegenwoordigers van culturele instellingen, en ook enkele raadsleden bijeen om de toekomstplannen voor Vlissingen aan te horen.
Na opening door burgemeester van den Tillaar, die sprak over een bijeenkomst als deze de plekken zijn waar je elkaar ontmoet een verbindende factor zijn om met elkaar verder te bouwen aan de evenementenstad Vlissingen.
Wethouder Boonman ziet het als belangrijkste uitdaging met elkaar concrete doelen te bereiken, hoe we de wereld van overheid met visies concreet kunnen maken naar de stad en de inwoners. Zijn oproep: Knellen is bellen: Weet elkaar te vinden en op te zoeken als er wat aan de hand is, maak duidelijke afspraken wat we van elkaar kunnen verwachten, we kunnen het niet alleen.
De City marketeer presenteerde de citymarketing strategie (uitdagingen, doelen en doelgroepen), een terugblik op de gerealiseerde activiteiten (o.a. evenementcampagnes) en resultaten van 2024 en een vooruitblik naar 2025 (o.a. lancering van de website visitvlissingen.com en de uitagenda).
Een aantal vragen passeerde de revue:
Hoe gaan we hoogopgeleide gezinnen in de stad binnenhalen?
We kiezen ervoor om het unieke aanbod (wonen, werken, studeren, recreëren, ondernemen, investeren), dat relevant is voor de citymarketing doelgroepen, onder de aandacht te brengen. Hiervoor voeren we samen met stakeholders verschillende lokale, regionale en landelijke campagnes.
Waarom wordt in het doelgroepenoverzicht de Vlissinger niet genoemd?
De Vlissinger wordt o.a. aangeduid als bewoner. Bewoners maken nadrukkelijk onderdeel uit van de citymarketing strategie, zij zijn onze ‘lokale ambassadeurs’ en vormen de rode draad in de citymarketing website: visitvlissingen.com. Hier laten we bezoekers Vlissingen beleven door de ogen van de mensen die hier wonen, werken (incl. ondernemen), recreëren en studeren.
Er is veel leegstand in de binnenstad van Vlissingen, slecht voor het imago, hoe wil je dit verbeteren, hoe ga je hiermee om?
Wethouder geeft aan dat de gemeente het binnenstad management oppakt: Concrete maatregelen zullen worden uitgevoerd om de leegstand terug te dringen en de uitstraling te verbeteren. Suggestie wordt gedaan om hierbij ook vastgoedeigenaren te betrekken. Gevraagd wordt om de lantaarnpalen die niet werken te vervangen. Hieraan wordt inmiddels bij de gemeente gewerkt.
Wat heb je nodig om je eigen evenement succesvol te laten zijn en toekomstbestendig?
Meer snelheid bij de gemeente t.a.v. de behandeling van subsidieverstrekking. Wethouder geeft aan dat wanneer subsidieaanvragen volledig en concreet zijn binnen het team subsidies snel geschakeld kan worden.
– Meerjarige afspraken maken met de organisatie van een evenement zodat onzekerheden kleiner worden en met minder inspanningen het evenement voor meerdere jaren georganiseerd kan worden. Wethouder geeft aan dat via de nieuw vastgestelde subsidieregel met de gemeente meerjarige afspraken gemaakt kunnen maken.
– Realistische regelgeving die betaalbaar is en blijft in simpele taal met heldere afspraken. Inclusiebeleid verweven met evenementen, verweven met de informatiepagina’s.
Wethouder: gemeente heeft te maken met regelgeving van hogere hand, die de gemeente vervolgens moet aanreiken aan organisatoren. Wel gaan we in het beleid zorgen dat we de focus leggen op heldere en duidelijke afspraken.
– Zorgen voor slimmer organiseren van evenementen, een slimmere evenementenkalender. Enerzijds elkaar niet in de weg zitten en anderzijds elkaar versterken.
Ambitieuze plannen voor Vlissingen als evenementenstad, waar het voor zowel inwoners als toeristen goed vertoeven is.